CYFROWY POLSAT SA ustanowienie zastawu na aktywach o znacznej wartości

11.07.2014, 16:21aktualizacja: 11.07.2014, 16:21

Raport bieżący 59/2014

Zarząd spółki Cyfrowy Polsat S.A. ("Spółka", "Cyfrowy Polsat") informuje o zawarciu w dniu 10 lipca 2014 r. umowy zastawów finansowego i rejestrowego (ang. Agreement For The Financial and Registered Pledges over Shares) przez spółkę pośrednio zależną od Spółki - Polkomtel Sp. z o.o. ("Polkomtel") z Citicorp Trustee Company Limited ("Citicorp"), na podstawie której Polkomtel ustanowił zastaw finansowy oraz rejestrowy na 20.000 akcji imiennych serii B swojej spółki zależnej Plus TM Group Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowo-akcyjna ("Plus TM") o wartości nominalnej 50,00 zł każda, stanowiących 95,24% kapitału zakładowego Plus TM ("Akcje"), na rzecz Citicorp, pełniącego funkcję agenta ds. zabezpieczeń.

Ustanowienie zastawu na Akcjach jest kolejną czynnością ustanowienia zabezpieczenia w związku z zawartą przez spółki pośrednio zależne od Cyfrowego Polsatu - Eileme 2 AB (publ), Eileme 3 AB (publ), Eileme 4 AB (publ) oraz Polkomtel - w dniu 17 czerwca 2013 roku Umowy Kredytów PLK (ang. Senior Facilities Agreement).

Spółka posiada pośrednio, przez swoje spółki zależne - Metelem Holding Company Limited i Polkomtel - 100% akcji w Plus TM, uprawniających do 100% głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Plus TM. Spółka traktuje Akcje jako inwestycję długoterminową. Łączna wartość ewidencyjna Akcji w księgach rachunkowych Polkomtel wynosi 1.340,7 mln zł.

Nie istnieją żadne powiązania pomiędzy Spółką, Polkomtelem i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Spółkę lub Polkomtel a Citicorp i osobami zarządzającymi Citicorp.

Akcje zostały uznane za aktywa o znacznej wartości, gdyż ich łączna wartość przewyższa 10% przychodów ze sprzedaży grupy kapitałowej Spółki z ostatnich czterech kwartałów obrotowych.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra