Opracowany przez Arthura Laffera międzynarodowy poradnik opodatkowania tytoniu wyznacza rządom krajów plan działań ukierunkowanych na optymalizację wpływów podatkowych

17.07.2014, 13:53aktualizacja: 17.07.2014, 13:53

Mówiąc nie - 'uniwersalności', sławny ekonomista podkreśla, dlaczego kraje muszą zachowywać suwerenność fiskalną przy ustalaniu stawek akcyzy.

LONDYN, 17 czerwca 2014 r. /PRNewswire/ - W odpowiedzi na rosnące znaczenie podatku akcyzowego na całym świecie dr Arthur Laffer wydał dzisiaj swój międzynarodowy poradnik opodatkowania tytoniu, przestrzegając że ‘uniwersalność’ w polityce opodatkowania tytoniu nie jest dobrym rozwiązaniem. Laffer przedstawił także praktyczne przykłady i analizy przypadków do rozważenia w celu optymalizacji przychodów z akcyzy na tytoń.

"Podatki od tytoniu stanowią dla większości krajów na całym świecie ważne źródło przychodów podatkowych" - powiedział Laffer podczas dzisiejszej premiery jego Handbook of Tobacco Taxation - Theory and Practice (Poradnik opodatkowania tytoniu - teoria i praktyka). "Rządy nakładają akcyzę na tytoń, aby osiągnąć korzyści fiskalne i w zakresie zdrowia publicznego. Jako że nie można umniejszać powagi kwestii ograniczenia palenia w społeczeństwie, podręcznik jest przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych kształtowaniem polityki opodatkowania tytoniu i skupia się na wykorzystaniu podatków jako rozwiązania problemu palenia tytoniu".

Laffer stwierdził, że ze względu na specyficzność struktur podatkowych i uwarunkowań gospodarczych w poszczególnych krajach stosowanie jednolitej metody w odniesieniu do systemu opodatkowania i ustalania wysokości podatków jest niewskazane. Zamiast tego rządy powinny odpowiednio dostosować sposób opodatkowania tytoniu, biorąc pod uwagę szereg czynników.

"Należy przemyśleć kwestię rosnącego nacisku na arenie międzynarodowej na utworzenie nadrzędnej, jednolitej struktury i wysokości opodatkowania tytoniu dla każdego kraju na całym świecie" - stwierdził Laffer. "Uniwersalność się tu nie sprawdzi. Regulacje w sprawie tytoniu i jego opodatkowanie to złożone kwestie wymagające wzięcia pod uwagę wielu politycznych, gospodarczych i demograficznych czynników jeszcze przed podjęciem decyzji o strukturze i wysokości opodatkowania".

Krzywa Laffera przedstawia zależność pomiędzy stawkami podatkowymi a przychodem z podatku. W większości przypadków wzrost opodatkowania tytoniu skutkuje większymi przychodami państwa. Z drugiej strony jest coraz więcej krajów, do których należą m.in. Wielka Brytania i Irlandia, w których stawki akcyzy znalazły się w tzw. „zakresie prohibicyjnym” krzywej Laffera.

"Drastyczne podwyżki wysokości opodatkowania mogą przynieść odwrotny skutek od zamierzonego” - powiedział Laffer. "Gdy poziom opodatkowania sięga zakresu prohibicyjnego krzywej, dochodzi do spadku przychodów podatkowych. Jeśli konsumenci przerzucą się na niżej opodatkowane produkty lub towary z czarnego rynku, wzrost podatku nie poskutkuje nawet zmniejszeniem liczby palaczy w społeczeństwie".

Poradnik Laffera radzi rządom oprzeć krajowe systemy podatkowe na czterech zasadach. Te zasady to:

1. Jasne kategorie produktów - Aby uniknąć utraty przychodu z 'produktów mających luki prawne' należy opracować precyzyjne definicje artykułów tytoniowych, a także ciągle je poprawiać i aktualizować.

2. Stabilna struktura podatkowa - Struktura akcyzy powinna wspierać stabilny i przewidywalny wpływ podatków i gwarantować w największym możliwym zakresie, że wzrost akcyzy przekłada się na wzrost przychodów podatkowych.

3. Właściwe stawki podatkowe - Aby zapobiec wybieraniu przez konsumentów tańszych produktów lub towarów z czarnego rynku w wyniku wzrostu podatku, należy dopilnować, by dla każdej kategorii stosowano właściwą stawkę podatku.

4. Efektywny system poboru - Zminimalizować obciążenia administracyjne na podatnikach i poborcach oraz dopilnować, by wszyscy producenci i importerzy tytoniu sprawnie wywiązywali się ze swoich zobowiązań podatkowych.

Źródło: The Laffer Center at PRI

KONTAKT: