PELION SA zawarcie umów z DNB Bank Polska SA

21.07.2014, 18:14aktualizacja: 21.07.2014, 18:14

Raport bieżący 76/2014

Zarząd Pelion S.A. informuje, iż wpłynęły do Spółki następujące dokumenty:

1. Umowa o kredyt nieodnawialny z dnia 25 czerwca 2014 roku na kwotę 58 mln złotych (słownie: pięćdziesiąt osiem milionów złotych) zawarta pomiędzy spółką Pelion S.A. i spółką zależną Pelion S.A. a DNB Bank Polska S.A. w dniu 25 czerwca 2014 roku. Kredyt obowiązuje do dnia 31 maja 2017 roku. Kredyt jest przeznaczony refinansowanie/finansowanie pożyczek udzielonych spółce zależnej Pelion S.A. przez spółkę Pelion S.A. i/lub finansowanie wkładów spółki Pelion S.A. na podwyższony kapitał zakładowy spółki zależnej Pelion S.A. w związku z realizacją przez spółkę zależną Pelion S.A. przedsięwzięcia inwestycyjnego.

Kredyt jest zabezpieczony:

a) Zastawem finansowym i rejestrowym 100% udziałów spółki zależnej Pelion S.A. będących własnością spółki Pelion S.A.,

b) Zastawem finansowym i rejestrowym mienia ruchomego spółki zależnej Pelion S.A.,

c) Zastawem finansowym i rejestrowym wierzytelności wynikających z umowy rachunku bankowego prowadzonego przez DNB Bank Polska S.A. przysługujące spółce Pelion S.A. w stosunku do DNB Bank Polska S.A.

d) Zastawem finansowym i rejestrowym wierzytelności wynikających z umowy rachunku bankowego prowadzonego przez DNB Bank Polska S.A. przysługujące spółce zależnej Pelion S.A. w stosunku do DNB Bank Polska S.A.,

e) Przelewem wierzytelności przysługujących spółce Pelion z tytułu pożyczek udzielonych przez spółkę Pelion S.A., spółce zależnej Pelion S.A..

Kredyt będzie zabezpieczony:

a) Zastawem finansowym i rejestrowym na nowo wyemitowanych udziałach spółki zależnej Pelion S.A. objętych przez spółkę Pelion S.A.,

b) Przelewem wierzytelności istniejących i przyszłych spółki zależnej Pelion S.A. wynikające z umów zawieranych przez spółkę zależną Pelion S.A. z jej kontrahentami w toku prowadzonej działalności gospodarczej.

2. Umowa o kredyt w rachunku bieżącym z dnia 10 lipca 2014 roku na kwotę 20 mln złotych (słownie: dwadzieścia milionów złotych) zawarta pomiędzy spółką zależną Pelion S.A. a DNB Bank Polska S.A., podpisana w dniu 10 lipca 2014 roku. Kredyt w rachunku bieżącym obowiązuje do dnia 31 maja 2016 r. Kredyt jest zabezpieczony gwarancją korporacyjną udzieloną przez spółkę Pelion S.A.

Umowy zawierają zapisy nie odbiegające w sposób znaczący od zapisów typowych dla tego rodzaju produktów finansowych.

Kryterium uznania ww. umów za znaczące jest wartość przekraczająca 10% kapitałów własnych Pelion S.A.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2014 r. poz. 133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/