Tegoroczne święto mięsa odbędzie się w Lublinie

23.07.2014, 11:40aktualizacja: 23.07.2014, 11:40

"Świętomięs" czyli  festyn kulinarny promujący mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe odbędzie się w tym roku w ostatni weekend sierpnia w Lublinie. Podczas imprezy przewidziana jest degustacja mięs i wędlin, która ma zachęcić do większej konsumpcji tych wyrobów.

Lubelska impreza, która odbędzie się na Podzamczu, będzie już czwartym tego typu wydarzeniem. Poprzednie festyny odbyły się w Poznaniu, Chorzowie i Trójmieście, gdzie spotkały się z bardzo przyjaznym przyjęciem przez miejscowych konsumentów. Jej organizatorem jest Stowarzyszenie Wędliniarzy i Rzeźników RP, Związek Rzemiosła Polskiego oraz z Lubelską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

"Świętomięs Polski" - to przede wszystkim festyn, który ma przekonać do jedzenia mięsa poprzez wiedzę i edukację o jego zaletach. To nie tylko liczne degustacje wyrobów mięsnych, ale także dużo radości i zabawy, pokazów sportowych i występów artystycznych. W ocenie pomysłodawców tego projektu Jacka Marcinkowskiego oraz Andrzeja Łyszyka właśnie ta rozmaitość propozycji programowych w ramach jednego festynu kulinarnego stała się największą siłą imprezy.

Każdego roku "Świętomięs" odwiedza kilkadziesiąt tysięcy osób. Impreza ta stała się już największym przedsięwzięciem promocyjnym propagującym ideę zdrowego żywienia w oparciu o dietę mięsną. Na publiczność będzie oczekiwać kilkanaście stanowisk kulinarnych i całodniowe prezentacje połączone z degustacjami i nauką gotowania.

Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni przygotują wspólnie z ochotnikami potrawy z drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Będzie więc można spróbować dań z wielkiego "kotła obfitości", "mega patelni" i olbrzymiego grilla. Nową atrakcją "Świetomięsa" będzie pieczony byk w całości. Zbudowana zostanie do tego specjalna konstrukcja, by utrzymać 600 kg zwierzę. Organizatorzy planują poczęstunek kilkudziesięciu tysięcy osób.

Wśród innych atrakcji zaplanowane jest rywalizacja sportowców w wydzielonej strefie "W mięsie siła". Najmłodsi uczestnicy festynu zostaną zaproszeni na animacje do "Zagrody Młodych Hodowców". A wytrawni konsumenci zapewne zechcą odwiedzić "Mięsną Wszechnicę" by spotkać się z konsultantami i uzyskać poradę od dietetyka lub by wysłuchać krótkich prelekcji na temat zdrowego odżywiania.

W programie artystycznym, który będzie odbywał się na scenie głównej wezmą udział lubelskie zespoły ludowe, orkiestry strażackie, zespoły muzyczne, a w godzinach wieczornych gwiazdy estrady.

Niespodzianką dla lubelskiej publiczności będzie specjalnie przygotowany na tą okazję przez miejscowych wędliniarzy wyrób mięsny. Prawdopodobnie będzie to "Lubelski Warkocz", zapleciony z pasemek trzech gatunków mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Warto przypomnieć, że w poprzednich "Świętomięsach" dużym powodzeniem cieszyła się "najdłuższa kiełbasa świata", "najcięższy krupniok" i "świeża kiełbasa z kutra".

Patronem "Świętomięsa" będzie Jan Kochanowski. Oprócz tego, że był on wielkim poetą renesansu sławił potęgę mięsa i jego zalety. O tym, że lubił  mięso pisał nawet w swoich fraszkach. Stąd też czerpał swoją siłę witalną, z czego były bardzo zadowolone kobiety. "Mamy nadzieję, że Jan Kochanowski poruszony zapowiedzią zorganizowania święta mięsa w Lublinie, zejdzie z pomnika w Czarnolesie i odwiedzi festyn" - powiedział Marcinkowski.

"Świętomięs" rozpocznie się 30 sierpnia, w sobotę, o godz. 12.00 konferencją na lubelskim Zamku, którą poprowadzi Jacek Leonkiewicz. Jej temat to: "Branża mięsna a media. 10 lat doświadczeń w Unii Europejskiej".

Impreza jest realizowana z Funduszy Promocji: Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego, Mięsa Wołowego.

Artykuł został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Mięsa Wołowego.

Data publikacji 23.07.2014, 11:40
Źródło informacji Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP