Newsletter

Tegoroczne święto mięsa odbędzie się w Lublinie

23.07.2014, 11:40aktualizacja: 23.07.2014, 11:40

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

"Świętomięs" czyli  festyn kulinarny promujący mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe odbędzie się w tym roku w ostatni weekend sierpnia w Lublinie. Podczas imprezy przewidziana jest degustacja mięs i wędlin, która ma zachęcić do większej konsumpcji tych wyrobów.

Lubelska impreza, która odbędzie się na Podzamczu, będzie już czwartym tego typu wydarzeniem. Poprzednie festyny odbyły się w Poznaniu, Chorzowie i Trójmieście, gdzie spotkały się z bardzo przyjaznym przyjęciem przez miejscowych konsumentów. Jej organizatorem jest Stowarzyszenie Wędliniarzy i Rzeźników RP, Związek Rzemiosła Polskiego oraz z Lubelską Izbą Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

"Świętomięs Polski" - to przede wszystkim festyn, który ma przekonać do jedzenia mięsa poprzez wiedzę i edukację o jego zaletach. To nie tylko liczne degustacje wyrobów mięsnych, ale także dużo radości i zabawy, pokazów sportowych i występów artystycznych. W ocenie pomysłodawców tego projektu Jacka Marcinkowskiego oraz Andrzeja Łyszyka właśnie ta rozmaitość propozycji programowych w ramach jednego festynu kulinarnego stała się największą siłą imprezy.

Każdego roku "Świętomięs" odwiedza kilkadziesiąt tysięcy osób. Impreza ta stała się już największym przedsięwzięciem promocyjnym propagującym ideę zdrowego żywienia w oparciu o dietę mięsną. Na publiczność będzie oczekiwać kilkanaście stanowisk kulinarnych i całodniowe prezentacje połączone z degustacjami i nauką gotowania.

Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni przygotują wspólnie z ochotnikami potrawy z drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Będzie więc można spróbować dań z wielkiego "kotła obfitości", "mega patelni" i olbrzymiego grilla. Nową atrakcją "Świetomięsa" będzie pieczony byk w całości. Zbudowana zostanie do tego specjalna konstrukcja, by utrzymać 600 kg zwierzę. Organizatorzy planują poczęstunek kilkudziesięciu tysięcy osób.

Wśród innych atrakcji zaplanowane jest rywalizacja sportowców w wydzielonej strefie "W mięsie siła". Najmłodsi uczestnicy festynu zostaną zaproszeni na animacje do "Zagrody Młodych Hodowców". A wytrawni konsumenci zapewne zechcą odwiedzić "Mięsną Wszechnicę" by spotkać się z konsultantami i uzyskać poradę od dietetyka lub by wysłuchać krótkich prelekcji na temat zdrowego odżywiania.

W programie artystycznym, który będzie odbywał się na scenie głównej wezmą udział lubelskie zespoły ludowe, orkiestry strażackie, zespoły muzyczne, a w godzinach wieczornych gwiazdy estrady.

Niespodzianką dla lubelskiej publiczności będzie specjalnie przygotowany na tą okazję przez miejscowych wędliniarzy wyrób mięsny. Prawdopodobnie będzie to "Lubelski Warkocz", zapleciony z pasemek trzech gatunków mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Warto przypomnieć, że w poprzednich "Świętomięsach" dużym powodzeniem cieszyła się "najdłuższa kiełbasa świata", "najcięższy krupniok" i "świeża kiełbasa z kutra".

Patronem "Świętomięsa" będzie Jan Kochanowski. Oprócz tego, że był on wielkim poetą renesansu sławił potęgę mięsa i jego zalety. O tym, że lubił  mięso pisał nawet w swoich fraszkach. Stąd też czerpał swoją siłę witalną, z czego były bardzo zadowolone kobiety. "Mamy nadzieję, że Jan Kochanowski poruszony zapowiedzią zorganizowania święta mięsa w Lublinie, zejdzie z pomnika w Czarnolesie i odwiedzi festyn" - powiedział Marcinkowski.

"Świętomięs" rozpocznie się 30 sierpnia, w sobotę, o godz. 12.00 konferencją na lubelskim Zamku, którą poprowadzi Jacek Leonkiewicz. Jej temat to: "Branża mięsna a media. 10 lat doświadczeń w Unii Europejskiej".

Impreza jest realizowana z Funduszy Promocji: Mięsa Drobiowego, Mięsa Wieprzowego, Mięsa Wołowego.

Artykuł został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Mięsa Wołowego.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 23.07.2014, 11:40
Źródło informacji Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ