QUMAK SA otrzymanie oświadczenia o odstąpieniu od umowy znaczącej zawartej z Data Techno Park sp. z o.o. w zakresie zobowiązań niewykonanych oraz informacja o porozumieniu z Zamawiającym.

23.07.2014, 23:24aktualizacja: 23.07.2014, 23:24

Raport bieżący 42/2014

Zarząd Qumak S.A. (dalej jako Spółka) informuje, że w dniu 23 lipca 2014 r. wpłynęło do Spółki oświadczenie o odstąpieniu od Umowy w zakresie zobowiązań niewykonanych, zawartej 11 lutego 2014 r. z Data Techno Park Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (dalej jako Zamawiający), obejmującej część 1 zamówienia na dostawę infrastruktury informatycznej na potrzeby Medycznego Centrum Przetwarzania Danych DTP Sp. z o.o. we Wrocławiu. Oświadczenie jest datowane na 21 lipca 2014 r.

Do dnia odstąpienia Spółka zrealizowała ww. Umowę w znacznej części, wartość zrealizowanych prac i usług wynosi 46.987.672,48 zł brutto.

W związku z powyższym, Spółka jednocześnie zawarła z Zamawiającym Porozumienie, w którym dokonano rozliczenia wzajemnych zobowiązań stron z tytułu prac dotychczas zrealizowanych w ramach ww. Umowy. Postanowiono w nim, że łączne wynagrodzenie należne Spółce, ustalone na podstawie przeprowadzonej inwentaryzacji zarówno prac odebranych, jak i toczących się, wynosi 46.987.672,48 zł brutto.

Zamawiający oświadczył, że odstąpienie od Umowy w części niewykonanej nastąpiło wskutek decyzji o ograniczeniu finansowania ww. inwestycji realizowanej w ramach projektu współfinansowanego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości S.A., co stało się przyczyną wstrzymania jego realizacji.

Zamawiający oświadczył, że odstąpienie od Umowy w części niewykonanej nie następuje z powodu niewykonania lub nienależytego wykonania Umowy przez Spółkę lub innych okoliczności, za które Spółka ponosi odpowiedzialność.

Odstąpienie w zakresie zobowiązań niewykonanych następuje z dniem 21 lipca 2014 r.

Zarząd Spółki ocenia, że odstąpienie przez Zamawiającego od realizacji ww. Umowy nie wpłynie znacząco na wynik finansowy Spółki w 2014 roku. Podkreślić należy bowiem, że Umowa została prawidłowo wykonana w znacznej części, co zostało potwierdzone przez Zamawiającego.

Przedmiotem ww. Umowy była dostawa infrastruktury informatycznej i oprogramowania na potrzeby tworzenia i rozwoju nowoczesnych e-usług i aplikacji on-line oraz ich świadczenia w sektorze ochrony zdrowia wraz z wdrożeniem na terenie Medycznego Centrum Przetwarzania Danych DTP Sp. z o.o. we Wrocławiu, co w szczególności obejmuje stworzenie warunków do tworzenia i rozwoju nowoczesnych usług informatycznych w sektorze ochrony zdrowia, oraz stworzenie infrastruktury oraz oprogramowania do świadczenia nowoczesnych e-usług i aplikacji on-line (Cloud Computing). Spółka informowała o jej zawarciu raportem bieżącym nr 6/2014 z dnia 12 lutego 2014 r.

Umowa, spełnia kryterium umowy znaczącej z uwagi na fakt, iż w momencie odstąpienia od niej jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych Qumak S.A.

Podstawa prawna:

RMF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych, § 5 ust. 1. pkt 5

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/