"Puls Biznesu": Polska informatyka bez kompleksów

30.07.2014, 05:21aktualizacja: 30.07.2014, 05:21

Polska branża informatyczna ma coraz więcej powodów do dumy. Nasz kraj jest postrzegany jako innowacyjny przede wszystkim ze względu na osiągnięcia specjalistów z tego sektora – informuje "Puls Biznesu".

Jedną z przyczyn intensywnego rozwoju polskiej branży IT jest dość wysoki poziom kształcenia na kierunkach technicznych i ścisłych wyższych uczelni – mówi Michał Turczyk z firmy doradczej Deloitte.

Jak dodaje, Polska może się więc pochwalić wysoko wykwalifikowanymi młodymi specjalistami o znaczącym potencjale w opracowywaniu własnych, nowatorskich rozwiązań. Ciekawym tego przykładem jest komercyjny sukces naszych gier komputerowych – zauważa Turczyk.

Paweł Bochniarz z firmy doradczej PwC mówi, że w każdej innej branży komercjalizacja nowych technologii wymaga pokonania wielu barier regulacyjnych (certyfikaty, atesty itp.) lub kulturowych. Świat wirtualny jest najbardziej płaski i nie mamy w nim aż tak pod górkę – wskazuje.

Za sukcesem polskich specjalistów od IT, poza przyzwoitym poziomem nauczania matematyki i informatyki, stoi niska kapitałochłonność tego sektora – ocenia Bochniarz. (PAP)

rda/

Data publikacji 30.07.2014, 05:21