Komorowski: przyszły rok - rokiem polskiej samorządności

30.07.2014, 11:35aktualizacja: 30.07.2014, 11:35

Prezydent Bronisław Komorowski chciałby, aby przyszły rok - jak powiedział - był rokiem refleksji i dumy z okazji 25-lecia polskiej samorządności. Prezydent spotkał się w środę w Warszawie z samorządowcami.

W spotkaniu w Belwederze wzięli udział przedstawiciele ogólnopolskich organizacji samorządowych, którzy utworzyli komitet honorowy obchodów 25-lecia odrodzenia samorządu terytorialnego w Polsce.

"Chcemy, by rok przyszły był rokiem samorządu terytorialnego" - powiedział współprzewodniczący Komisji Wspólnej Rządu i Samorządu Terytorialnego, prezes Unii Miasteczek Polskich Wojciech Długoborski. Przypomniał, że w 1990 roku uchwalono w naszym kraju ustawę o samorządzie terytorialnym. Zwrócił się do prezydenta o objęcie patronatem przyszłorocznych obchodów z tym związanych.

Prezydent podziękował za inicjatywę i powiedział, że przyjmie patronat.

Komorowski wyraził zadowolenie, że tak szybko można przystąpić do realizacji pomysłu obchodów przyszłego roku, jako roku polskiej samorządności. Jak mówił, należy pokazywać Polakom źródła polskiego sukcesu. "Jednym z tych wielkich źródeł wynikających z mądrze zagospodarowanej wolności jest właśnie wielka reforma samorządowa" - podkreślił prezydent. Zdaniem Komorowskiego było to wielkie osiągnięcie, wielki odważny zamysł, który daje znakomite owoce. (PAP)

(planujemy kontynuację tematu)

sdd/ as/ jbr/