30.07.2014, 12:27aktualizacja: 30.07.2014, 12:27

LONDYN, 30 lipca 2014 r./PRNewswire/ - Regionalna współpraca w zakresie obronności jest aktywnie promowana przez głównych graczy w regionie, organizujących w najbliższych miesiącach szereg ćwiczeń na szczeblu grup bojowych. Sytuacja w Europie Wschodniej obecnie zmienia się bardzo dynamicznie. Kierownicy programów i dowódcy opowiadający się za rozbudową sił opancerzonych spotkają się we wrześniu na konferencji "Armoured Vehicles Eastern Europe".

Konferencja organizowana przez Defence IQ (oddział ogólnoświatowej firmy eventowej IQPC) będzie niepowtarzalną okazją dla branży międzynarodowej oraz partnerów z sektora wojskowego i rządowego do wymiany opinii na temat przyszłych zagrożeń, kwestii bezpieczeństwa oraz sposobów, w jaki pojazdy opancerzone mogą stać się kluczowym elementem sił zbrojnych przyszłości.

"Nasza konferencja ma za zadanie zaprezentować ciekawe programy zakupu i modernizacji sprzętu na tym ważnym rynku. Otrzymaliśmy w tym zakresie ogromne wsparcie ze strony polskiego MON i sił lądowych" - podkreśla Pete Andersen, dyrektor ds. inwestycji w Defence IQ.

Najważniejszym spotkaniom informacyjnym przewodniczyć będą:

• generał broni Lech Majewski, dowódca generalny Rodzajów Sił Zbrojnych, polskie MON;
  • generał broni Frederick Hodges, dowódca, Połączone Dowództwo Wojsk Lądowych NATO;
  • generał dywizji Janusz Bronowicz, Inspektor Wojsk Lądowych, polskie MON;
  • generał brygady Imre Pogacsas, dyrektor generalny ds. uzbrojenia, węgierskie MON;
  • Miha Matek, kierownik wydziału ds. gospodarki uzbrojenia, słoweńskie MON;
  • pułkownik Andriy Kadiliak, zastępca kierownika wydziału pojazdów opancerzonych, Sztab Generalny Sił Zbrojnych Ukrainy;
  • podpułkownik Kalle Teras, program bojowych wozów piechoty / transporterów opancerzonych, estońskie MON;
  • przedstawiciel generała broni Arvydasa Pociusa, Szefa Sztabu Generalnego, litewskie MON.

Konferencja Armoured Vehicles Eastern Europe odbędzie się w dniach 30 września - 1 października 2014 roku w Warszawie. Pełny program, wraz z wykazem prelegentów i formularzem rejestracyjnym dostępny jest pod adresem: http://www.armouredvehicleseasterneurope.com/news, telefonicznie pod nr +44 (0)20 7368 9737 oraz mailowo pod adresem: armouredvehicles@iqpc.co.uk.

Dotychczas do branżowych partnerów konferencji dołączyli BAE Systems, CMI, General Dynamics, Honeywell, Nexter, SAAB, Textron, Timoney oraz Ultra Electronics.

Szczegółowe informacje odnośnie sytuacji rynkowej w regionie dostępne są pod adresem: http://bit.ly/AVEEreport.

Serdecznie zapraszamy dziennikarzy do udziału w tym ważnym dla branży forum. Aby uzyskać przepustkę prasową należy skontaktować się mailowo z Nishkala Thiru pod adresem: Nishkala.Thiru@iqpc.co.uk.

Źródło: Defence IQ

Kontakt z mediami: