MPiPS: już prawie 40 000 kart trafiło do dużych rodzin (komunikat)

31.07.2014, 13:06aktualizacja: 31.07.2014, 13:06

- Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej informuje:

Do tej pory 34 767 rodzin złożyło wnioski o 177 082 kart. Karty Dużej Rodziny wydawane są przez ponad 2500 gmin w Polsce.

- Do dzisiaj ponad 40 tys. kart trafiło już do gmin, z czego blisko 39 tys. zostało odebranych przez rodziny - mówi Tadeusz Wachowski, dyrektor pionu produktów i usług identyfikacyjnych PWPW SA., która odpowiedzialna jest za produkcję Kart Dużej Rodziny. Karty wydawane są na bieżąco, a średni czas wyprodukowania karty to 14 dni.

- Szacujemy, że do końca roku do rodzin trafi milion Kart Dużej Rodziny – mówi Władysław Kosiniak-Kamysz, minister pracy i polityki społecznej.

Karta Dużej Rodziny to system zniżek dla rodzin wielodzietnych. Od 16 czerwca 2014r. każda rodzina z co najmniej trójką dzieci może w swojej gminie złożyć wniosek o wydanie karty.

- Karta Dużej Rodziny to pierwszy w Polsce projekt, który łączy firmy i instytucje z każdej branży w jednym celu – wsparcia rodziny wielodzietnej. Stworzyliśmy narzędzie, które w realny sposób może obniżyć koszty życia dużych rodzin i udostępnić im usługi, z których do tej pory nie korzystały – mówi Kosiniak-Kamysz. – Nie wyobrażam sobie, aby firma, która uważa się za odpowiedzialną społecznie i poważnie podchodzi do swojej funkcji na polskim rynku nie była partnerem Karty Dużej Rodziny – dodaje.

Partnerem Karty Dużej Rodziny może zostać każda firma i instytucja, która zaoferuje zniżki na swoje usługi posiadaczom karty. Aby przystąpić do programu należy wypełnić formularz dostępny na stronie rodzina.gov.pl i przesłać go pod wskazany adres. Dodatkowe informacje uzyskać można również dzwoniąc pod numer infolinii: (22) 661 11 99.

kom/ kfk/

Data publikacji 31.07.2014, 13:06