JUPITER SA warunkowa umowa sprzedaży i zamiany oraz ustanowienie docelowego zabezpieczenia obligacji w postaci hipoteki

29.07.2014, 19:06aktualizacja: 29.07.2014, 19:06

Raport bieżący 32/2014

Zarząd JUPITER S.A. informuje, że dniu 28 lipca 2014r. powziął informację, że spółka zależna - KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie - spółka komandytowo-akcyjna z siedzibą w Krakowie (Spółka) w wykonaniu przedwstępnej warunkowej umowy zamiany i sprzedaży nieruchomości opisanej w raporcie bieżącym nr 44/2013 zawarła:

- warunkową umowę sprzedaży udziałów Pana Kazimierza Michowicza w działce nr 45/6 o pow. 288 m kw. (7/35 części) objętej księgą wieczysta nr KR1P/00240983/3 oraz w działce nr 45/16 o pow. 0,9747 ha (3084/31954 części) objętej księgą wieczystą nr KR1P/00240380/2 za cenę 738 000 zł brutto.

Umowa została zawarta pod warunkiem, że Gmina Kraków nie skorzysta z ustawowego prawa przysługującego jej prawa pierwokupu wyżej opisanych udziałów w prawach.

- umowę zamiany pomiędzy stronami: Panem Kazimierzem Michowiczem, Panem Kazimierzem Bednarzem, a spółką, której przedmiotem jest zamiana pomiędzy stronami posiadanych przez nie udziałów w prawie użytkowania wieczystego i/lub prawie własności nieruchomości położonych w Krakowie w dzielnicy Podgórze obręb 14, objętych księgami wieczystymi nr: KR1P/00240976/1; KR1P/00240980/2 KR1P/00210026/8; KR1P/00334895/5; KR1P/00482172/3 oraz KR1P/00482173/0. o łącznej wartości 29 149 770 złotych brutto.

Łączna wartość umowy (zamiany oraz sprzedaży) przekracza 10 % kapitałów własnych Jupiter S.A.(umowa znacząca)

Jednocześnie w nawiązaniu do raportu 11/2014 z dnia 15 kwietnia 2014, Zarząd informuje, że w związku z zawarciem w/w transakcji w tym samym dniu, celem zabezpieczenia wszelkich wierzytelności z wyemitowanych przez JUPITER S.A. 45.000 zwykłych obligacji na okaziciela serii H, w zamian dotychczasowego zabezpieczenia przejściowego opisanego w w/w raporcie, zostało ustanowione zabezpieczenie docelowe obligacji, zgodne z warunkami emisji i przewidziane przy zawieraniu przyrzeczonej umowy zamiany , w postaci hipoteki łącznej na rzecz Administratora hipoteki - Kancelarii Prof. Marek Wierzbowski i Partnerzy - Adwokaci i Radcowie Prawni z siedzibą w Warszawie do kwoty 68.660.500,00 zł obejmującej:

- należące do Spółki pod firmą KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie - spółka komandytowo-akcyjna z siedzibą w Krakowie, w tym nabywane na podstawie umowy zamiany: prawo użytkowania wieczystego całej nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240976/1 i prawo własności budynku znajdującego na niej; udział w prawie użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240980/2; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240982/6 i prawo własności budynku znajdującego się na niej; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240981/9; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240978/5 i prawo własności budynku znajdującego się na niej; udział w prawie użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240977/8 i w prawie własności budynku znajdującego się na niej.

- stanowiące własność Pani Doroty Hajdarowicz: nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00020027/8 oraz nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00019997/8

- stanowiące własność Spółki pod firmą KCI Park Technologiczny Krowodrza Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie: nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00020107/3 oraz nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00019998/5.

Ustanowiona przez Spółkę zależną od Emitenta tj. KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie spółka komandytowo akcyjna hipoteka została ustanowiona na aktywach o znacznej wartości ( tj. przekraczających 10% kapitałów własnych Emitenta).

Pomiędzy Jupiter S.A. i podmiotem, na rzecz którego ustanowiono hipotekę oraz pomiędzy osobami zarządzającymi tymi podmiotami nie występują powiązania.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/