NIK: 70. rocznica wybuchu powstania warszawskiego (komunikat)

01.08.2014, 17:48aktualizacja: 01.08.2014, 17:48

- Najwyższa Izba Kontroli informuje:

Historia sprzeciwu wobec okupacji, który swoje apogeum osiągnął podczas Powstania Warszawskiego, zapisana jest na murach NIK. Niedawno odkryte symbole Polski Walczącej z czasów wojny są obecnie zabezpieczane zgodnie z zaleceniami Stołecznego Konserwatora Zabytków. Prezes Izby Krzysztof Kwiatkowski w hołdzie tym, którzy w najmroczniejszych latach okupacji nie przestali wierzyć w wolną i niepodległą Polskę, złożył pod jej symbolem wieniec.

Malowanie znaków PW podczas okupacji było aktem odwagi. Chodziło o pokazanie wrogowi, że nie złamał ducha Polaków. Symbole zaczęli rysować harcerze. Robili to z narażeniem życia, najczęściej na budynkach, które Niemcy mieli pod swoim nadzorem albo w których były ich kwatery. Tak było w przypadku obecnej siedziby NIK. Podczas wojny w budynku mieścił się Urząd Gubernatora Dystryktu Warszawskiego. - Kotwice zostały więc namalowane pod nosem Niemców - mówi Dariusz Żak z Biura Gospodarczego Izby. Na jednym z rysunków można wręcz odczytać historię akcji.

Specjaliści z firmy remontującej zwrócili uwagę, że najpierw powstała mała, niepełna kotwica. - Ktoś musiał spłoszyć harcerzy. Ci jednak wrócili, by dokończyć rysunek - tłumaczy Żak. Ostatecznie w tym miejscu powstał drugi, w dodatku większy symbol PW.

Podobnych znaków zachowało się w stolicy zaledwie kilka. Firma remontująca elewację doceniła rangę niedawnego odkrycia i zwróciła się w imieniu NIK do Stołecznego Konserwatora Zabytków o wydanie zaleceń konserwatorskich. Ten uznał, że z uwagi na historyczny charakter znaków i ich wartość jako świadectwa z czasów okupacji hitlerowskiej należy je oczyścić, utrwalić i zabezpieczyć. Obok zostanie zainstalowana tablica informująca o ich historii i znaczeniu.

W hołdzie tym, którzy nigdy nie przestali wierzyć w wolną i niepodległą Polskę, kierownictwo NIK z prezesem Krzysztofem Kwiatkowskim na czele złożyło 1 sierpnia uroczysty wieniec pod namalowanymi na murach NIK symbolami PW. Zapalono też w tym miejscu znicz pamięci.

Prezes NIK bierze udział w uroczystościach upamiętniających 70. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. W środę uczestniczył w spotkaniu powstańców z Prezydentem RP Bronisławem Komorowskim. W czwartek wziął udział w uroczystej sesji Rady Miasta Stołecznego. 1 sierpnia będzie obecny podczas całego szeregu uroczystości, włącznie z ich punktem kulminacyjnym - oddaniem hołdu powstańcom przy pomniku Gloria Victis na wojskowych Powązkach.

Źródło:

kom/ ksi/