MSZ: zawieszenie działalności Ambasady RP w Libii (komunikat)

02.08.2014, 00:56aktualizacja: 02.08.2014, 00:56

- MSZ informuje:

W związku z trwającymi w Trypolisie walkami oraz nieprzewidywalnością dalszego rozwoju sytuacji bezpieczeństwa w całym kraju, minister spraw zagranicznych Radosław Sikorski podjął decyzję o czasowym zawieszeniu z dniem 31 lipca 2014 r. - do odwołania - działalności Ambasady RP w Libii. Wszyscy polscy dyplomaci opuścili Trypolis i powrócili do Polski.

Z uwagi na rozwój wydarzeń Ministerstwo Spraw Zagranicznych wspólnie z Ministerstwem Obrony Narodowej pomogło również w powrocie do kraju polskim obywatelom przebywającym na terytorium Libii, którzy zgłosili taką wolę służbom konsularnym. Grupa 24 osób w piątek bezpiecznie przybyła do Polski. Strona polska umożliwiła ponadto opuszczenie Libii 2 obywatelom Litwy i 6 obywatelom Słowacji.

Informujemy, że w mocy pozostają ostrzeżenia MSZ z 28 lipca i 22 maja 2014 roku i ponownie apeluje do obywateli polskich o powstrzymanie się od wszelkich podroży do Libii. Osoby, które mimo to zdecydują się na wyjazd i pozostanie w tym kraju informujemy, że polskie służby konsularne - wobec braku ich obecności w Libii - mają bardzo ograniczoną możliwość zapewniania pomocy konsularnej. Będzie ona świadczona przez konsulów z państw ościennych: Egiptu oraz Tunezji.

Przypominamy, że obywatele RP mogą – na podstawie art. 23 Traktatu o Funkcjonowaniu Unii Europejskiej – w sytuacjach nadzwyczajnych zwracać się o pomoc do urzędu konsularnego dowolnego państwa członkowskiego UE nadal działającego w Trypolisie.

Ostrzeżenie dla podróżujących dotyczące Libii

W związku z trwającymi w Trypolisie walkami oraz sytuacją bezpieczeństwa w całym kraju, MSZ zdecydowanie zaleca również obywatelom polskim już przebywającym w tym kraju rozważenie możliwości opuszczenia Libii wszelkimi dostępnymi środkami komercyjnymi do czasu unormowania się sytuacji. Osoby, które wbrew powyższemu zdecydują się na pozostanie w Libii informujemy, że w związku z nieprzewidywalnością rozwoju sytuacji polskie służby konsularne mogą mieć bardzo ograniczoną możliwość świadczenia pomocy konsularnej.

MSZ dokłada wszelkich starań, aby zawarte w tym miejscu dane były rzetelne, wyczerpujące i aktualne, jednak mają one charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.

kom/ kfk/

Data publikacji 02.08.2014, 00:56