"Nad ranem" - pierwszy teledysk muzyczny w technice animacji malarskiej o Powstaniu Warszawskim

04.08.2014, 13:25aktualizacja: 04.08.2014, 13:25

"Nad ranem" to tytuł niezwykłego teledysku wykonanego w technice animacji malarskiej do piosenki z tekstem Tadeusza Gajcego - wybitnego poety i żołnierza Armii Krajowej, który zginął w Powstaniu Warszawskim. Trzyminutowy teledysk stanowi alegorię losu poety, który zginął w drugim tygodniu Powstania Warszawskiego.

Muzykę do piosenki skomponował Marek Wiński. Jak przyznał, do skomponowania piosenki zainspirował go wiersz Gajcego „Nad ranem”, który ma w sobie wiele metafor i silnych emocjonalnie obrazów.

Piosenkę wykonał wokalista rockowy Szymon Goldberg, związany w przeszłości m.in. z zespołem Pudelsi. Jak wyjaśnił Wiński, o wykonanie piosenki zwrócił się właśnie do Goldberga, ze względu na jego głęboki męski głos, w którym jest jednocześnie agresja i liryka.

"Nad ranem" to pierwszy w historii teledysk wykonany techniką animacji malarskiej. Teledysk wyprodukowało studio animacji Breakthru Films, uhonorowane w 2008 r. statuetką Oskara za krótkometrażowy film "Piotruś i Wilk". "Poezja według mnie najlepiej współistnieje z malarstwem i w związku z tym uznałam, że to będzie najlepsza technika do opowiedzenia historii, którą Marek zaproponował" - wyjaśniła Dorota Kobiela, reżyserka teledysku.

Przy produkcji teledysku pracował przez kilka miesięcy kilkunastoosobowy zespół malarzy i animatorów. Każda sekunda obrazu to 12 namalowanych odręcznie obrazów. "Każde ujęcie było ręcznie malowane na płótnie. Potem wykonano jego zdjęcie. Następnie wprowadzono do niego ruch" - powiedział producent Sean Bobbitt.

Powstał poruszający metaforyczny obraz, adresowany do współczesnych rówieśników Gajcego, działający na emocje i wyobraźnię.

Zapraszamy do obejrzenia teledysku "Nad ranem": https://www.youtube.com/watch?v=UXU1D-6Uy6M.

Dane:

"Nad ranem" Marek Wiński feat. Szymon Goldberg