MON: loty w ramach Traktatu o Otwartych Przestworzach (komunikat)

04.08.2014, 14:44aktualizacja: 04.08.2014, 14:44

- MON informuje:

Od poniedziałku do piątku nad Polską będzie wykonywał loty samolot obserwacyjny An-30B, należący do Federacji Rosyjskiej. Cykliczne przedsięwzięcie odbywa się według postanowień międzynarodowego Traktatu o Otwartych Przestworzach. Na przełomie marca i kwietnia br. analogiczne loty nad obszarem Federacji Rosyjskiej wykonywali polscy obserwatorzy.

Kilkunastoosobowemu rosyjskiemu zespołowi inspekcyjnemu w czasie pobytu w Polsce oraz w czasie lotów towarzyszyć będą polscy specjaliści wojskowi. Samolot obserwacyjny An-30B w czasie przerw w lotach stacjonował będzie na terenie lotniska Okęcie w Warszawie. Będzie to trzeci w tym roku pobyt rosyjskich obserwatorów w Polsce, poprzednie loty obserwacyjne miały miejsce w kwietniu oraz w lipcu.

Loty obserwacyjne odbywają się według postanowień międzynarodowego Traktatu o Otwartych Przestworzach, za zgodą państwa obserwowanego oraz na zasadzie wzajemności. Zespołom inspekcyjnym zawsze towarzyszą obserwatorzy reprezentujący państwo, nad terytorium którego loty są prowadzone. Polscy specjaliści od 30 marca do 4 kwietnia br. wykonali podobny lot nad terytorium Federacji Rosyjskiej.

kom/ ksi/

Data publikacji 04.08.2014, 14:44