BBI DEVELOPMENT SA zawarcie umowy w zakresie finansowania przez Liebrecht & Wood spółki zależnej, realizującej Kwartał Centralny projektu Centrum Praskie KONESER

06.08.2014, 20:33aktualizacja: 06.08.2014, 20:33

Raport bieżący 36/2014

Zarząd BBI Development S.A. (dalej:"Emitent"), informuje, iż w dniu 05 sierpnia 2014 roku, została zawarta umowa pożyczki pomiędzy spółką zależną Centrum Praskie Koneser spółka z ograniczoną odpowiedzialnością SK (dalej: "CPK") - będącą podmiotem celowym, realizującym część biurowo handlową (tzw. "Kwartał Centralny) projektu Centrum Praskie Koneser, a L&W Development Company Ltd. (dawniej: L&W Investment Fund Ltd. - "Pożyczkodawca").

Na podstawie Umowy Pożyczki L&W Development Company Ltd. ("LWDC") udzielił CPK pożyczki w kwocie 10.500.000,00 PLN, która to kwota zostanie w całości wykorzystana na sfinansowanie prac w Kwartale Centralnym projektu Centrum Praskie Koneser w Warszawie, prowadzonego przez CPK zgodnie z postanowieniami przedwstępnej umowy inwestycyjnej ("PIA") zawartej pomiędzy Emitentem i LWDC, o której informowano raportem bieżącym nr 28/2013 z dnia 13 sierpnia 2013 r. Zgodnie z PIA i po spełnieniu warunków w niej określonych, kapitał pożyczki zostanie zamieniony na wkład LWDC w CPK lub spłacona w terminie nie późniejszym niż 31 marca 2018 roku.

Pożyczka jest oprocentowana na warunkach nie odbiegających od standardów rynkowych i została zabezpieczona, zgodnie z ustaleniami Stron do najwyższej sumy zabezpieczenia wynoszącej 15.019.631,00 PLN, każdym z następujących zabezpieczeń: zastawem rejestrowym na przyszłych wierzytelnościach Realty 3 Management Spółka z ograniczoną odpowiedzialności Projekt Developerski 5 SK ("PD5") związanych ze sprzedażą projektu "Plac Unii" oraz zastawem rejestrowym obejmującym łącznie 15.019.631 posiadanych przez PD5 akcji spółki NPU Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowo - akcyjna (dawniej: "Nowy Plac Unii S.A.").

Zawarcie opisanej powyżej umowy finansowania jest istotnym pozytywnym krokiem w ramach realizacji PIA, związanym z uruchomieniem prac w Kwartale Centralnym projektu "Centrum Praskie Koneser" w Warszawie.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (t.j. Dz.U. Nr 185, poz. 1439).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/