MAC ws. prognozowanych burz i opadów (komunikat)

07.08.2014, 19:50aktualizacja: 07.08.2014, 19:50

- MAC informuje:

Wieczorem i w nocy na terenie województw: świętokrzyskiego, łódzkiego, małopolskiego, śląskiego oraz południowej części mazowieckiego prognozowane są burze i intensywne opady deszczu, którym towarzyszyć będą silne porywy wiatru. Sytuacja może skutkować gwałtownymi krótkotrwałymi wzrostami stanów wody. Możliwe lokalne podtopienia.

Ostrzeżenia IMGW:

- hydrologiczne trzeciego stopnia w trzystopniowej skali – wezbranie z przekroczeniami stanów alarmowych na terenie województw: świętokrzyskiego, małopolskiego i części śląskiego (zlewnie Małej Wisły, Brynicy, Przemszy, Soły);

- hydrologiczne drugiego stopnia w trzystopniowej skali – wezbranie z przekroczeniami stanów ostrzegawczych na terenie województwa łódzkiego;

- meteorologiczne drugiego stopnia w trzystopniowej skali – silne burze z gradem na terenie województw: małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego;

- meteorologiczne drugiego stopnia w trzystopniowej skali – intensywne opady deszczu na terenie województw: małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i łódzkiego;

- hydrologiczne pierwszego stopnia w trzystopniowej skali – gwałtowne wzrosty stanów wody na terenie województw: podkarpackiego, łódzkiego i śląskiego;

- meteorologiczne pierwszego stopnia w trzystopniowej skali – burze z gradem na terenie województw mazowieckiego, lubelskiego i podlaskiego.

Prognozowane sumy opadów (w ciągu 12 godzin):

- woj. łódzkie – do 85 mm (w subregionie piotrkowskim 30 proc. prawdopodobieństwo opadu do 100 mm)

- woj. świętokrzyskie i małopolskie – do 85 mm;

- woj. mazowieckie i śląskie – między 60 a 80 mm;

- woj. lubelskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie – do 40 mm.

W Małopolsce trwa usuwanie skutków burz, które wystąpiły w nocy z 5 na 6 sierpnia. Szacowane są straty na terenie powiatów limanowskiego i myślenickiego. W wyniku zjawisk atmosferycznych poszkodowane zostały ogółem 2 osoby, a 6 ewakuowano (do rodzin). Na terenie województwa nieprzejezdne są dwie drogi wojewódzkie nr 964 (na odcinku Kasina Wielka-Czasław) oraz nr 968 (na odcinku Kasina Mała-Mszana Dolna). Wyznaczono objazdy. Trwają prace nad przywróceniem przejezdności.

Sytuacja w powiecie limanowskim:

- uszkodzenia w gminie Mszana Dolna: 70 budynków mieszkalnych, 70 budynków gospodarczych, 2 szkoły, 2 sieci niskiego napięcia do przysiółków Gocałki i Brzegi (przypuszczalny termin naprawy dzisiaj w godz. popołudniowych), 1 droga powiatowa oraz 2 mosty na odcinku Kasinka Mała-Węglówka, około 100 km dróg gminnych, gazociąg (250 odbiorców pozbawionych dostaw, trwa usuwanie awarii);

- uszkodzenia w gminie Jodłownik: 12 budynków mieszkalnych, 10 gospodarczych, 1 szpital, 1 szkoła, droga powiatowa oraz 1 most na odcinku Dąbie – Szczyrzyc – Dobra, około 30 km dróg gminnych (nieprzejezdnych8 mostów), gazociąg (7 odbiorców pozbawionych dostaw, usunięcie awarii w dniu dzisiejszym);

- uszkodzenia w gminie Dobra: około 60 km na drogach gminnych (w tym 15 mostów), około 30 km dróg osiedlowych (w tym 8 mostów);

Na terenie powiatu wypompowano wodę z 200 obiektów. W akcji brało udział 100 strażaków PSP i 20 kadetów Szkoły Aspirantów PSP oraz 455 strażaków OSP.

Sytuacja w powiecie myślenickim:

- uszkodzenia w gminie Wiśniowa: 2 ujęcia wody (około 500 mieszkańców pozbawionych jest dostaw);

- uszkodzenia w gminie Pcim: 20 dróg gminnych;

- uszkodzenia w gminie Raciechowice: 9 dróg gminnych (w tym zerwane bądź uszkodzone mosty);

- uszkodzenia w gminie Myślenice: 6 odcinków dróg gminnych;

- uszkodzenia w gminie Dobczyce: 1 droga gminna (podmyty most), 1 odbiorca bez wody (zamulona studnia).

Na terenie powiatu wypompowano wodę ze 140 obiektów. W akcji brało udział 25 strażaków PSP i 23 kadetów Szkoły Aspirantów PSP oraz 192 strażaków OSP.

kom/ ksi/

Data publikacji 07.08.2014, 19:50