CHS ogłasza zmiany na wyższym szczeblu kierowniczym

12.08.2014, 13:12aktualizacja: 12.08.2014, 13:12

SAINT PAUL, Minnesota, 12 sierpnia 2014 r. /PRNewswire/ - CHS Inc. (NASDAQ: CHSCP) - największa kooperatywa w Stanach Zjednoczonych, a także międzynarodowa spółka działająca w branży energetycznej, zbożowej i spożywczej - ogłosiła dzisiaj, że Mark Palmquist, wiceprezes wykonawczy i dyrektor operacyjny ds. agrobiznesu, odejdzie z organizacji z dniem 31 sierpnia 2014 r., przenosząc się do australijskiej firmy zbożowej, gdzie obejmie najwyższe stanowisko kierownicze. Palmquista na stanowisku wiceprezesa wykonawczego i dyrektora operacyjnego ds. agrobiznesu zastąpi aktualna członkini zespołu strategicznego kierownictwa przedsiębiorstwa CHS - Shirley Cunningham.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140811/135261

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140811/135262

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140811/135263

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140811/135264

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20140811/135265

W nowej firmie - australijskiej GrainCorp z siedzibą w Sydney - Palquist obejmie stanowisko dyrektora zarządzającego i dyrektora generalnego. Pracę tam zacznie 1 października 2014 roku.

"Gratulujemy Markowi skorzystania z nowej szansy, jaka się przed nim otworzyła, jednocześnie dziękując mu za niebagatelny wkład w rozwój CHS i innych organizacji, w których wcześniej pracował - mówił prezes i dyrektor generalny CHS Carl Casale. - Podczas 35-letniej kariery w naszej organizacji walnie przyczynił się do uruchomienia i rozbudowy międzynarodowej platformy CHS, a także odkrycia licznych możliwości rozwojowych w naszej branży zbożowej i spożywczej przynoszących korzyści właścicielom naszej kooperatywy".

Cunningham, która do CHS przyszła w 2013 r., obejmując stanowisko wiceprezes wykonawczej ds. strategii przedsiębiorstwa, będzie dalej piastowała swoje dotychczasowo stanowisko, dodatkowo jednak przejmując dowodzenie nad platformą biznesową obejmującą dział międzynarodowy, północnoamerykański i dział agronomii, która została połączona z platformą strategii przedsiębiorstwa. "W realizacji nowego, szerszego zakresu zadań Shirley będzie opierać się na dużym doświadczeniu w kwestiach międzynarodowej strategii przedsiębiorstwa - mówił Casale. - Dzięki połączeniu platformy agrobiznesowej z platformą strategii przedsiębiorstwa pod kierownictwem Shirley zyskamy dobrą pozycję wyjściową do stałego rozwoju na rzecz naszych właścicieli".

Nowymi członkami kierownictwa na platformie agrobiznesowej CHS będą:

• Stefano Rettore, starszy wiceprezes, dział międzynarodowy, odpowiadać będzie za działalność CHS w Ameryce Południowej, Azji Pacyficznej oraz Europie;
  • Gary Anderson, starszy wiceprezes, dział północnoamerykański ds. sprzedaży i przetwarzania zbóż i składników produktów spożywczych, odpowiadać będzie za sprawy związane ze sprzedażą, terminalami i transportem zboża, rozwojem działalności, przetwarzaniem i składnikami produktów spożywczych, a także produkcją etanolu na terenie Ameryki Północnej;
  • Rick Dusek, wiceprezes ds. agronomii, którego zadaniem będzie kierowanie działem dostarczania składników odżywczych w systemach upraw oraz ich obrotu oraz kwestiami składników odżywczych i agronomii na terenie Ameryki Północnej z uwzględnieniem nowej oferty produktów i rozwiązań technicznych.

Cunningham w dalszym ciągu odpowiadać będzie za kwestie związane z IT, kadrami, strategią przedsiębiorstwa, marketingiem i komunikacją. Nowe stanowisko obejmie 1 września 2014 roku.

CHS Inc. (http://www.chsinc.com) jest czołową firmą z branży rolniczej o zasięgu międzynarodowym. Jej właścicielami są rolnicy, ranczerzy i kooperatywy z całych Stanów Zjednoczonych. W swej krajowej i międzynarodowej działalności, podzielonej na branżę energetyczną, zbożową i spożywczą, CHS ma na celu pomaganie swoim klientom, właścicielom gospodarstw rolnych i innym osobom zainteresowanym rozwijać swoją działalność. Przedmiotem działalności CHS, spółki notowanej w rankingu stu największych firm w Stanach Zjednoczonych (Fortune 100 - szczęśliwa setka), jest dostawa energii, składników odżywczych o upraw, usług sprzedaży zbóż, pasz zwierzęcych, żywności i składników produktów spożywczych, a także usługi korporacyjne obejmujące ubezpieczenia oraz zarządzanie finansami i ryzykiem. Spółka posiada rafinerie naftowe i ropociągi, a także produkuje, sprzedaje i prowadzi dystrybucję rafinowanych paliw, olejów smarowych, propanu i produktów związanych z energią odnawialną pod marką Cenex®.

Niniejszy dokument zawiera wypowiedzi prognozujące w rozumieniu ustawy o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. (Private Securities Litigation Reform Act). Wypowiedzi te opierają się na aktualnych przewidywaniach i założeniach zarządu spółki, będąc obciążone pewnym ryzykiem i niepewnością, w związku z czym faktyczne wyniki mogą się znacznie różnić od tych, które przewidywane są w wypowiedziach zawartych w niniejszym dokumencie. Spółka zastrzega, że nie ma obowiązku aktualizowania wypowiedzi prognozujących odnoszących się do przyszłych wydarzeń albo sytuacji i podawania do opinii publicznej zaktualizowanych informacji. Dodatkowe czynniki, które mogą mieć istotny wpływ na szacunki i przewidywania zarządu, omówiono w sprawozdaniu rocznym spółki (formularz 10-K) za rok zakończony 31 sierpnia 2013, który można pobrać ze strony internetowej Komisji ds. Papierów Wartościowych i Giełd (SEC) (http://www.sec.gov) albo strony internetowej CHS: http://www.chsinc.com.

Źródło: CHS Inc.

Data publikacji 12.08.2014, 13:12