Klucz do ogrodu na Wystawie ZIELEŃ TO ŻYCIE

22.08.2014, 11:38aktualizacja: 22.08.2014, 11:38

Zieleń to życie
ZIELEŃ TO ŻYCIE - 22. międzynarodowe targi roślin i ogrodów rozpoczynają się w czwartek 28 sierpnia w Warszawie w Centrum EXPO XXI. Targi, które w tym roku odbywają się pod hasłem "Klucz do ogrodu" potrwają do soboty 30 sierpnia.

Dwa pierwsze dni przeznaczone są dla osób zawodowo zainteresowanych roślinami, technologiami i produktami dla ogrodnictwa i architektury krajobrazu. W sobotę 30 sierpnia targi odwiedzić mogą wszyscy, którzy planują założenie ogrodu, pasjonaci i wielbiciele roślin i sztuki ogrodowej.

W 22. edycji wystawy bierze udział ponad 250 wystawców z 11 krajów: Polski, Belgii, Danii, Francji, Holandii, Litwy, Niemiec, Republiki Czeskiej i Włoch, a także po raz pierwszy z Ukrainy i Białorusi. Roślinne stoiska wypełnią hale wystawowe kolorami, zapachami i urzekającymi kompozycjami. Na targach zobaczyć można także urządzenia techniczne, narzędzia, usługi, ogrodowe dekoracje, sprzęt i środki do pielęgnacji i utrzymania ogrodu w dobrej kondycji, wydawnictwa.

Targom towarzyszą liczne wydarzenia - seminaria, pokazy, konkursy. Do jedynego w Polsce Konkursu Roślin Nowości wystawcy zgłosili 37 nowych odmian. Są tu zarówno propozycje polskich hodowców, jak i nowe odmiany zgłoszone przez wystawców zagranicznych proponowane na polski rynek.

Jednym z gości specjalnych wystawy będzie Chris Beardshaw - gwiazda brytyjskiej architektury krajobrazu, twórca ogrodów i wielu nagrodzonych na prestiżowych wystawach aranżacji. Beardshaw poprowadzi Mistrzowskie Warsztaty dla projektantów oraz seminarium Dzień Architekta Krajobrazu, gdzie podzieli się swoimi doświadczeniami opowie o inspiracjach.

Program dla publiczności odwiedzającej targi w sobotę to: warsztaty ogrodnicze z sadzenia i pielęgnacji roślin, warsztaty budowania ogrodowych domków dla owadów, pokaz sztuki bonsai, pokazy mistrzów florystyki, bezpłatne porady specjalistów, konkursy.

Na towarzyszącym wystawie kiermaszu kupić będzie można ogrodowe rarytasy i nowości.

Zapraszamy do zwiedzania, oglądania licznych nowości i ciekawych rozwiązań.

Szczegółowy program dostępny jest na stronie http://www.zielentozycie.pl.

Godziny otwarcia:

- 28 sierpnia (czwartek) - 9.00 - 18.00, dzień branżowy,

- 29 sierpnia (piątek) - 9.00 - 18.00, dzień branżowy,

- 30 sierpnia (sobota) - 9.00 - 17.00, dzień dla publiczności.

KONTAKT:

e-mail: kontakt@zielentozycie.pl

e-mail: agnieszka.zukowska@zszp.pl

Kontakt podczas targów (28-30 sierpnia):

Biuro prasowe w EXPO

Paulina Hubert