Molson Coors mianuje Simona Coxa na stanowisko dyrektora generalnego na Europę

01.09.2014, 11:48aktualizacja: 01.09.2014, 11:48

Dyrektor odnoszącego sukcesy brytyjskiego oddziału pokieruje ogólnoeuropejską filią browaru.

DENVER i MONTREAL - (BUSINESS WIRE) - Spółka Molson Coors Brewing Company (NYSE: TAP; TSX: TPX) ogłosiła dzisiaj, że Simon Cox, lat 46, dyrektor zarządzający Molson Coors na Wielką Brytanię i Irlandię, przejmie funkcję dyrektora generalnego na Europę po Marku Hunterze, który obejmie najwyższe stanowisko w Molson Coors Brewing Company, gdy pod koniec roku obecny prezes i dyrektor generalny Peter Swinburn przejdzie na emeryturę. Jego stanowisko podlega bezpośrednio dyrektorowi generalnemu globalnego oddziału i należy do zespołu głównego kierownictwa spółki.

Cox, mistrz piwowarski z wykształcenia, obecnie pełni funkcję dyrektora zarządzającego na Wielką Brytanię i Irlandię. Odkąd zaczął pracę w branży w 1989 r., obejmował wiele stanowisk na szczeblu kierowniczym w Carlsberg i Molson Coors.

Do Molson Coors dołączył w 2005 r. jako dyrektor ds. strategii łańcucha dostaw w Burton-on-Trent, a w kolejnych latach obejmował coraz bardziej odpowiedzialne stanowiska jako dyrektor strategiczny, a następnie, zanim przejął oddział w Wielkiej Brytanii i Irlandii w 2012 r., pełnił obowiązki niezależnego dyrektora zarządzającego oddziału.

"Mamy szczęście, że w naszym gronie znalazł się ktoś z tak bogatym doświadczeniem i obszerną wiedzą nt. branży, kto może zarządzać naszą organizacją ogólnoeuropejską" - podkreślił Peter Swinburn, prezes i dyrektor generalny Molson Coors.

"Posiadając ponad 25 lat doświadczenia w branży piwowarskiej i ponad 9 lat w Molson Coors, od pomyślnego przejęcia StarBey, które miało miejsce dwa lata temu, jako przedstawiciel kadry kierowniczej Simon zajmował się bezpośrednio ekspansją naszej działalności w Europie".

"Simon Cox wraz z objęciem stanowiska kierowniczego wnosi wyjątkową specjalistyczną wiedzę z zakresu przywództwa w biznesie oraz solidne, sprawdzone umiejętności przywódcze w branży. Jest on zarówno mistrzem piwowarstwa, jak i liderem w biznesie na najwyższym poziomie" - powiedział Mark Hunter, prezes i dyrektor generalny Molson Coors na Europę.

"Pod jego kierownictwem od dwóch lat brytyjska spółka stale utrzymuje wysoki wzrost. Jego bogate doświadczenie na rynku międzynarodowym sprawia, że jest on idealnym kandydatem do objęcia tego stanowiska na szczeblu ogólnoeuropejskim".

"Jestem niezmiernie dumny, że zostałem wybrany na szefa Molson Coors na Europę - powiedział Simon Cox, dyrektor zarządzający na Wielką Brytanię i Irlandię. - Jest to interesująca działalność, która rozwija się dzięki doskonały markom i wybitnym dokonaniom na runku od czasu przejęcia oddziału w Europie Środkowej. Posiadamy zespół utalentowanych ludzi, którzy nie mają sobie równych jeśli chodzi o rywalizację i pokonywanie konkurencji, pomimo ciężkich warunków ekonomicznych i gospodarczych. Z niecierpliwością oczekuję możliwości wykorzystania tego potencjału".

Simon Cox obejmie stanowisko dyrektora generalnego Molson Coors na Europę z dniem 1 stycznia 2015 roku.

Molson Coors Brewing Company

Molson Coors Brewing Company jest czołową spółką globalną produkującą piwo najlepszych marek, którym rozkoszują się entuzjaści piwa na całym świecie. Spółka produkuje, wprowadza na rynek i sprzedaje szeroką ofertę wysokiej jakości marek, takich jak: Coors Light, Molson Canadian, Carling, Staropramen i Blue Moon w Ameryce Północnej i Południowej, Europie i Azji. Spółka prowadzi również działalność w Kanadzie za pośrednictwem Molson Coors Canada, w Stanach Zjednoczonych poprzez MillerCoors, Europie w ramach Molson Coors Europe, a także poza wymienionymi rynkami poprzez Molson Coors International. W ciągu ostatnich dwóch lat spółka była notowana w Indeksie Zrównoważonego Rozwoju Dow Jones i została nazwana globalnym liderem w branży napojów. Molson Coors stale próbuje znaleźć sposoby na podniesienie swojej renomy w branży. Więcej informacji o Molson Coors Brewing Company znajduje się na stronie: http://www.molsoncoors.com.

Wypowiedzi prognozujące

Niniejsza informacja prasowa zawiera oszacowania lub prognozy, które stanowią "wypowiedzi prognozujące" w rozumieniu amerykańskich przepisów federalnego prawa papierów wartościowych. Wypowiedzi zawierające takie słowa jak "uważać", "oczekiwać", "mieć na celu", "przewidywać", "prognozować", "będzie", a także podobne wyrażenia odnoszące się do przyszłych wydarzeń i okoliczności, stanowią wypowiedzi prognozujące i nie mają charakteru faktów. Chociaż spółka jest przekonana o tym, że założenia, na których oparte są wyrażenia prognozujące, są uzasadnione, nie może dać gwarancji, że założenia te okażą się prawdziwe. Istotne czynniki, które mogą spowodować, że właściwe rezultaty będą znacznie różnić się od dotychczasowych doświadczeń spółki oraz od obecnych prognoz i oczekiwań, znajdują się w dokumentach składanych przez spółkę w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd (SEC). Czynniki te to m.in. wpływ konkurencyjnego ustalania cen oraz presja konkurencyjności produktów; kondycja branży piwowarskiej i naszych marek na rynku, warunki gospodarcze panujące na naszych rynkach, koszty planów emerytalnych, dostępność lub wzrost kosztów materiałów opakowaniowych, nasze możliwości w zakresie utrzymania umów z producentami/dystrybutorami; nasze możliwości wdrażania inicjatyw strategicznych, w tym realizowania planów oszczędności kosztów; nasze możliwości w zakresie pomyślnej integracji naszego oddziału w Europie Środkowej; zmiany w wymogach prawnych i przepisach, w tym regulacja systemów dystrybucji; zwiększenie kosztów towarów używanych w spółce; nasze możliwości utrzymania wizerunku marki, renomy i jakości produktów; nasze możliwości utrzymania dobrych stosunków pracy; zmiany w naszym systemie łańcucha dostaw; opłaty za dodatkową utratę wartości; wpływ zmiany klimatu oraz dostępności i jakości wody; ryzyko związane z działaniami poza Ameryką Północną; powodzenie naszych przedsięwzięć realizowanych wspólnie z innymi podmiotami; brak pełnej kontroli nad działaniami MillerCoors; oraz inne rodzaje ryzyka omówione w dokumentach złożonych przez nas w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd, w tym w naszym Raporcie Rocznym złożonym na Formularzu 10-K za rok kończący się 31 grudnia 2013 roku, dostępne w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Wszelkie wypowiedzi prognozujące zawarte w niniejszej informacji prasowej są wyraźnie określone przez oświadczenia ostrzegawcze oraz przez odniesienie do założeń będących ich podstawą. Nie należy nadmiernie polegać na wypowiedziach prognozujących, które odnoszą się tylko do czasu, w którym są wydane. Nie zobowiązujemy się do aktualizacji wypowiedzi prognozujących, czy to w wyniku nowo zdobytych informacji, wydarzeń w przyszłości czy też innych okoliczności.

Zdjęcia/galeria multimediów: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20140829005046/en/

KONTAKT:

Molson Coors Brewing Company

Media:

Ameryka Północna

Colin Wheeler

tel. 303-927-2443

e-mail: colin.wheeler@molsoncoors.com

Europa

Jessica Schon z Molson Coors (Wielka Brytania Irlandia)

biuro prasowe

tel. kom. 07912 041632