LIBET SA zmiana stanu posiadania akcji w ramach grupy kapitałowej największego akcjonariusza spółki.

03.09.2014, 19:32aktualizacja: 03.09.2014, 19:32

Raport bieżący 24/2014

Zarząd LIBET S.A. z/s we Wrocławiu, przy ul. Powstańców Śląskich 5 ("Spółka") działając w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U.2013.1382; ze zmianami, "Ustawa") niniejszym informuje, iż dnia 3 września 2014 roku Spółka otrzymała dwa zawiadomienia co do zmiany stanu posiadania akcji Spółki sporządzone w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 69 Ustawy. Oba zawiadomienia dotyczą tej samej transakcji.

Pierwszym z zawiadomień, datowanym na dzień 2 września 2014 roku IAB FINANCING Sarl 5 rue Guillaume Kroll z/s L-1882 Luksemburg ("IAB") zawiadomiła, iż dnia 1 września 2014 roku IAB poza obrotem zorganizowanym zawarła transakcję polegającą na sprzedaży na rzecz IAB FINANCING II Sarl 5 rue Guillaume Kroll z/s L-1882 Luksemburg ("IAB II") będącej podmiotem dominującym IAB, 4.056.535 akcji Spółki ("Zbycie").

Przed Zbyciem IAB posiadała 19.085.154 akcje Spółki, co stanowiło 38,17% kapitału zakładowego Spółki i uprawniało IAB do 19.085.154 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 38,17 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Po Zbyciu IAB posiada 15.028.619 akcji Spółki, co stanowi 30,06 % kapitału zakładowego Spółki i uprawnia IAB do 15.028.619 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 30,06 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Ponadto w treści tego zawiadomienia IAB poinformowała, iż nie istnieją żadne inne podmioty zależne od IAB, które posiadają akcje Spółki oraz nie występują żadne osoby wskazane w art. 87 ust. 1 pkt. 3 lit c Ustawy.

Drugim z zawiadomień, datowanym na dzień 2 września 2014 roku IAB II zawiadamia, iż dnia 1 września 2014 roku IAB II poza obrotem zorganizowanym zawarła transakcję polegająca na nabyciu od IAB będącej podmiotem zależnym IAB II, 4.056.535 akcji Spółki ("Nabycie").

Przed Nabyciem IAB II nie posiadała bezpośrednio akcji Spółki. Po uwzględnieniu akcji Spółki posiadanych przez podmiot zależny IAB, przed Nabyciem IAB posiadała pośrednio 19.085.154 akcje Spółki, co stanowiło 38,17% kapitału zakładowego Spółki i uprawniało IAB do 19.085.154 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 38,17 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Po Nabyciu IAB II posiada bezpośrednio 4.056.535 akcji Spółki, co stanowi 8,11 % kapitału zakładowego Spółki i uprawnia IAB II do 4.056.535 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 8,11 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Nadto w tym zawiadomieniu IAB II wskazuje, iż jedynym podmiotem zależnym od IAB II jest IAB. Po uwzględnieniu akcji Spółki posiadanych przez IAB, po Nabyciu IAB II posiada pośrednio i bezpośrednio 19.085.154 akcje Spółki, co stanowi 38,17% kapitału zakładowego Spółki i uprawnia do 19.085.154 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 38,17 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Ponadto IAB II poinformowała w treści tego zawiadomienia, iż nie występują żadne osoby wskazane w art. 87 ust. 1 pkt. 3 lit c Ustawy.

Zarząd Spółki wskazuje, iż opisana wyżej transakcja ma charakter techniczny i jej dokonanie nie wywołuje żadnych zmian w funkcjonowaniu Spółki. Transakcja ta stanowi kolejny krok w procedurze przejęcia przez kadrę menadżerską kontroli nad Spółką. Szerzej o wdrożeniu takiej procedury, Spółka informowała w raporcie bieżącym z numer 08/2014 z 23/04/2014 oraz raporcie bieżącym numer 21/2014 z 20/08/2014.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz