Polityka i społeczeństwo

MON: minister Siemoniak na szczycie NATO w Newport (komunikat)

03.09.2014, 22:11aktualizacja: 03.09.2014, 22:11

- MON informuje:

W dniach 4-5 września minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak weźmie udział w Szczycie NATO w Newport. Polskiej delegacji przewodniczyć będzie Prezydent RP Bronisław Komorowski.

W pierwszym dniu obrad szef resortu obrony uczestniczyć będzie w sesji dotyczącej Afganistanu. Podczas tego spotkania odbędzie się ceremonia upamiętniająca personel wojskowy za wysiłek i poświęcenie w misji w Afganistanie.

Po południu odbędzie się sesja robocza ministrów obrony państw NATO z udziałem przedstawicieli państw partnerskich, w ramach „Platformy interoperacyjnej”, a następnie spotkanie szefów resortów obrony Sojuszu, którego gospodarzem będzie sekretarz obrony Wielkiej Brytanii.

Drugi dzień (piątek, 5 września) rozpocznie pokaz przelotu formacji samolotów, z udziałem dwóch polskich samolotów MiG-29.

Przed południem minister Tomasz Siemoniak uczestniczyć będzie w roboczej sesji ministrów obrony państw NATO z pięcioma partnerami zaproszonymi do Programu Zintensyfikowanej Współpracy z Sojuszem.

Ok. godz. 14.30 zaplanowane zostało spotkanie z mediami ministra obrony Polski Tomasza Siemoniaka i minister obrony Holandii Jeanine Hennis-Plasschaert nt. misji holenderskich pilotów, którzy w 22 BLT w Malborku rozpoczęli służbę w ramach Baltic Air Policing (Centrum Prasowe);

Podczas dwudniowego pobytu w Newport minister Tomasz Siemoniak odbędzie też szereg spotkań bilateralnych z ministrami obrony

kom/ ksi/

Data publikacji 03.09.2014, 22:11