Polityka i społeczeństwo

MNiSW: wybierz studia z głową (komunikat)

04.09.2014, 14:38aktualizacja: 04.09.2014, 14:38

- MNiSW informuje:

Chcesz studiować informatykę, historię albo budownictwo? Sprawdź, jaka uczelnia oferuje te studia i jak oceniają je eksperci. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego uruchamia portal Wybierz Studia. To pierwsza w Polsce interaktywna baza prezentująca ofertę wszystkich 435 uczelni.

– Młodzi ludzie coraz rozważniej podejmują decyzje o ich dalszej edukacji. Zastanawiają się, która uczelnia zagwarantuje im najwyższą jakość kształcenia zgodnie z ich zainteresowaniami, po jakich studiach mają szansę znaleźć wymarzoną pracę. Wierzę, że zawarte na naszym portalu informacje ułatwią maturzystom dokonywanie słusznych wyborów, które zaważą na ich przyszłości – mówi minister nauki i szkolnictwa wyższego prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Dziś minister nauki zaprezentowała wersję testową portalu Wybierz Studia http://wybierzstudia.nauka.gov.pl/pages/search/wizard, który pomoże przyszłym studentom w wyborze uczelni i kierunku. – Chcemy, by portal był jak najbardziej użyteczny, pełen informacji, a jednocześnie łatwy w obsłudze. Dlatego zaczynamy konsultacje z uczelniami i zbieramy uwagi od użytkowników. Oficjalnie portal wystartuje 30 września. Będzie on integrować informacje z różnych źródeł, tak aby młodzi ludzie wybierając studia mogli dowiedzieć się jak najwięcej o wybranym kierunku – zapowiada minister nauki prof. Lena Kolarska-Bobińska.

Na uczelniach powstają bardzo duże zmiany. Mogą tworzyć autorskie programy i kierunki studiów. Studia stają się coraz bardziej specjalistyczne. A młodym ludziom coraz trudniej jest zorientować się w tak szerokiej i zróżnicowanej ofercie. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego może w tym pomóc!

Nowy portal MNiSW jest adresowany przede wszystkim do licealistów. Pomoże im wybrać studia zgodne z ich zainteresowaniami, dostosować wybór przedmiotów maturalnych do wymagań uczelni czy znaleźć studia w pobliżu miejsca zamieszkania. Dostępne będą również informacje, jakie kierunki zostały wyróżnione przez Polską Komisję Akredytacyjną, a które z powodu negatywnej oceny zawieszają nabór czy nawet zostaną zlikwidowane. Portal będzie też informować o tym, jakie są oceny Komitetu Ewaluacji Jednostek Naukowych dotyczące potencjału naukowego, a także pokaże, które jednostki cieszą się mianem Krajowych Naukowych Ośrodków Wiodących.

Portal Wybierz Studia będzie zawierał informacje m.in. o liczbie studiujących, o liczbie studentów wyjeżdżających za granicę w ramach programu Erasmus czy liczbie nauczycieli, którzy doszkalają się poza granicami Polski. Użytkownicy będą mogli wyszukiwać informacje według sześciu kategorii, które można ze sobą łączyć: nazwa uczelni, lokalizacja, kierunek studiów, przedmioty maturalne oraz rodzaj uczelni (np. publiczna lub niepubliczna) i tryb studiów.

Wybierz Studia to portal stworzony przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Ośrodek Przetwarzania Informacji. Na realizację projektu przeznaczono 408 tys. zł. Na portalu znajdują się tylko sprawdzone i rzetelne informacje pochodzące z czterech źródeł: stale aktualizowanych danych z oficjalnych baz o szkolnictwie wyższym POL-on, ocen kierunków studiów dokonywanych przez Polską Komisję Akredytacyjną, ocen działalności naukowej dokonywanych przez Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych oraz informacji przesłanych przez uczelnie.

kom/ kda/

Data publikacji 04.09.2014, 14:38