Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie wiceminister Kacperczyk z delegacją rządową indyjskiego stanu Gudźarat (komunikat)

05.09.2014, 18:59aktualizacja: 05.09.2014, 18:59

- MSZ informuje:

- Dialog regionalny odgrywa ważną rolę w pogłębianiu polsko-indyjskiej współpracy biznesowej. Cieszę się, że nasze relacje wychodzą poza zwykłą współpracę międzyrządową, i są budowane również na poziomie regionów – powiedziała wiceminister Katarzyna Kacperczyk, która 5 września w Warszawie spotkała się delegacją rządową indyjskiego stanu Gudźarat.

W skład delegacji, której przewodniczył szef sekretariatu ministra rządu stanu Gudźarat Girish Chandra Murmu, weszli wysocy rangą urzędnicy lokalnej administracji, kluczowe postacie przemysłu stanu Gudźarat oraz przedstawiciele Konfederacji Indyjskiego Przemysłu.

Nawiązując do bardzo dobrze rozwijających się stosunków dwustronnych, w tym współpracy gospodarczej, wiceminister Kacperczyk zaznaczyła, że celem Polski jest podniesienie poziomu relacji z Indiami do poziomu partnerstwa strategicznego. Wiceszefowa MSZ podkreśliła, że niezwykle istotną rolę odgrywa przy tym intensyfikacja współpracy regionalnej.

Celem wizyty delegacji rządu stanu Gudźarat jest promocja 7. edycji „Vibrant Gujarat Global Summit” – jednego z głównych międzynarodowych forów biznesowych w Indiach, który planowany jest na styczeń 2015 r. W programie pobytu delegacji w Polsce znalazły się seminaria (W Warszawie i Wrocławiu), prezentacje nt. szczytu oraz spotkania B2B.

Wiceminister Kacperczyk wzięła udział w otwarciu seminarium w Warszawie podczas, którego zachęcała polskich przedsiębiorców do uczestnictwa w styczniowym szczycie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 05.09.2014, 18:59