MSP ws. decyzji Sądu Rejonowego w Warszawie o podwyższeniu kapitału zakładowego PGZ (komunikat)

08.09.2014, 19:43aktualizacja: 08.09.2014, 19:43

- MSP informuje:

Sąd Rejonowy w Warszawie wydał pozytywną decyzję o podwyższeniu kapitału zakładowego PGZ. Tym samym zamknięty został pierwszy etap konsolidacji Grupy.

- Zrobiliśmy milowy krok w procesie budowy silnej, polskiej grupy zbrojeniowej, zdolnej do konkurowania na zagranicznych rynkach. Zależy mi na tym by wieloletni proces konsolidacji branży w ramach jednej narodowej grupy kapitałowej utworzonej przy Polskiej Grupie Zbrojeniowej, został zakończony w 2014 r. – powiedział Zdzisław Gawlik, sekretarz stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa.

Po podwyższeniu kapitał zakładowy PGZ wynosi 3,4 mld zł.

W pierwszym etapie konsolidacja objęła kilkanaście spółek Skarbu Państwa - Huta Stalowa Wola, Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Centrum Techniki Morskiej oraz 11 spółek z grupy wojskowych przedsiębiorstw remontowo produkcyjnych.

PGZ jest pełnoprawnym właścicielem ich akcji i udziałów od 29 maja 2014 r. Wtedy podpisana została umowa wniesienia spółek Skarbu Państwa i ARP do Polskiej Grupy Zbrojeniowej. Tym samym PGZ zyskał bezpośrednią kontrolę nad nadzorowanymi przez Skarb Państwa: Hutą Stalowa Wola i Ośrodkiem Badawczo-Rozwojowym Centrum Techniki Morskiej, nadzorowanymi przez MON 11 wojskowymi przedsiębiorstwami remontowo-produkcyjnymi (WZE w Zielonce, WZI w Dęblinie, WZM w Siemianowicach Śląskich, WZM w Poznaniu, WZŁ Nr 1 w Zegrzu, WZŁ Nr 2 w Czernicy, Wojskowym Centralnym Biurem Konstrukcyjno-Technologicznym w Warszawie, WZL Nr 1 w Łodzi, WZL Nr 2 w Bydgoszczy, WZL Nr 4 w Warszawie i WZU w Grudziądzu) oraz spółkami z portfela ARP: WSK PZL Kalisz, FB Łucznik Radom i Nano Carbon. PGZ przejęła również certyfikaty inwestycyjne FIZAN MARS o wartości ponad 1 mld zł.

Konsolidacja branży zbrojeniowej przebiega zgodnie z harmonogramem. PGZ skonsoliduje docelowo ponad 30 spółek (z branży zbrojeniowej, stoczniowej, offshore i nowych technologii) z rocznymi obrotami rzędu 4,5 mld zł oraz przeszło 16 tysiącami pracowników. W efekcie trwającego procesu konsolidacji powstanie jeden z największych koncernów obronnych w tej części świata.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 08.09.2014, 19:43