JUPITER SA zawarcie umowy przeniesienia praw użytkowania wieczystego przez spółkę zależną

09.09.2014, 18:14aktualizacja: 09.09.2014, 18:14

Raport bieżący 46/2014

Zarząd JUPITER S.A. w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 32/2014 informuje, że w dniu 8 września 2014 roku KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie - spółka komandytowo-akcyjna (spółka zależna od Emitenta) zawarła z Panem Kazimierzem Michowiczem umowę przeniesienia praw użytkowania wieczystego :

- całego należącego do niego udziału wynoszącego 7/35 części w nieruchomości, objętej księgą wieczystą KR1P/00240983/3,

- całego należącego do niego udziału wynoszącego 3084/31954 części w nieruchomości , objętej księgą wieczystą KR1P/00240980/2,

Powyższa umowa została zawarta w wykonaniu zobowiązań wynikających z warunkowej umowy sprzedaży z dnia 28 lipca 2014 roku- wobec nieskorzystania z ustawowego prawa pierwokupu przedmiotów niniejszej umowy przez Gminę Kraków.

W tym samym dniu, w związku z realizacją w/w transakcji została ustanowiona hipoteka łączna stanowiąca zabezpieczenie obligacji serii H wyemitowanych przez JUPITER S.A., na rzecz Administratora hipoteki - Kancelarii Prof. Marek Wierzbowski i Partnerzy - Adwokaci i Radcowie Prawni Spółka Partnerska z siedzibą w Warszawie, do kwoty 68.660.500,00 zł, na nabytym na podstawie niniejszej umowy udziale wynoszącym łącznie 3084/31954 części w prawie użytkowania wieczystego nieruchomości objętej księgą wieczystą KR1P/00240980/2.

oraz

zmieniona została treść hipoteki łącznej ustanowionej w dniu dnia 28 lipca 2014 roku, stanowiącej zabezpieczenie w/w obligacji, w ten sposób, że hipoteka łączna do kwoty 68.660.500,00 zł została wpisana na pierwszym miejscu, na rzecz Administratora hipoteki - Kancelarii Prof. Marek Wierzbowski i Partnerzy - Adwokaci i Radcowie Prawni z siedzibą w Warszawie i obejmuje:

1) należące do Spółki pod firmą KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie - spółka komandytowo-akcyjna z siedzibą w Krakowie: prawo użytkowania wieczystego całej nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240976/1 i prawo własności budynku znajdującego na niej; udział wynoszący łącznie 31.660/31.954 części w prawie użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240980/2; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240982/6 i prawo własności budynku znajdującego się na niej; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240981/9; prawo użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240978/5 i prawo własności budynku znajdującego się na niej; udział wynoszący 3.987/4.262 części w prawie użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Krakowie, objętej księgą wieczystą KR1P/00240977/8 i w prawie własności budynku znajdującego się na niej;

2) stanowiące własność Doroty Hajdarowicz: nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00020027/8 oraz nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00019997/8;

3) stanowiące własność Spółki pod firmą KCI Park Technologiczny Krowodrza Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie: nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00020107/3 oraz nieruchomość położoną w Karniowicach, objętą księgą wieczystą KR2K/00019998/5;

Wartość ewidencyjna aktywów stanowiących własność KCI Development Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością - Centrum Zabłocie - spółka komandytowo-akcyjna - spółki zależnej od Emitenta, na których została ustanowiona hipoteka w księgach rachunkowych tej spółki wynosi 44.582.218.88 zł. (cena nabycia).

W sprawozdaniach finansowych Emitenta wartość w/w nieruchomości wykazywana jest według operatu sporządzonego przez uprawnionego biegłego oraz przy uwzględnieniu ceny nabycia w/w udziału w łącznej wysokości 63.073.720 zł. Są to wartosci stanowiące powyżej 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra