ROVESE SA ustanowienie zabezpieczenia z umowy kredytu

12.09.2014, 16:35aktualizacja: 12.09.2014, 16:35

Raport bieżący 25/2014

Zarząd spółki Rovese S.A. (dalej "Emitent" lub "Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego Nr 9/2014 z dnia 15 maja 2014 r., informuje, iż w dniu 12 września 2014 roku Emitent otrzymał informację o ustanowieniu przez Cersanit Trade Mark Sp. z o.o. z siedzibą w Kielcach (jednostkę zależną od Emitenta), na rzecz Banku Polska Kasa Opieki S.A. z siedzibą w Warszawie, następujących zastawów rejestrowych:

(i) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 3 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "nowe trendy opoczno" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP pod numerem R.200564;

(ii) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 3 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "opoczno" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP pod numerem R.142769;

(iii) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 5 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "opoczno" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP o numerze Z.380656,

(iv) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 5 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "cersanit" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP pod numerem R.259321;

(v) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 5 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "opoczno" zarejestrowanym przez Światową Organizację Własności Intelektualnej (ang. World Intelectual Property Organization) z siedzibą w Genewie pod numerem nr IR1087080,

(vi) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 5 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "cersanit" zarejestrowanym przez Światową Organizację Własności Intelektualnej (ang. World Intelectual Property Organization) z siedzibą w Genewie pod numerem nr IR1087079;

(vii) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 29 maja 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "cersanit" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP pod numerem R.180940;

(viii) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 5 czerwca 2014 roku, na znaku towarowym słowno-graficznym "opoczno" zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym RP pod numerem R.157069;

(ix) zastawu rejestrowego, wpisanego do Rejestru Zastawów na podstawie postanowienia sądu rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie z dnia 22 lipca 2014 roku, na zbiorze praw ochronnych na znakach towarowych posiadanych przez Cersanit Trade Mark sp. z o.o.

Wszystkie ww. zastawy zostały wpisane do Rejestru Zastawów w wykonaniu umów zastawniczych opisanych w pkt 19 i 20 raportu bieżącego Emitenta Nr 9/2014 z dnia 15 maja 2014 r.

Powyższe zastawy zabezpieczają wykonanie zobowiązań pieniężnych wynikających z umowy kredytu, o której Emitent informował w raporcie bieżącym Nr 5/2014 z dnia 28 kwietnia 2014 r., do najwyższej sumy zabezpieczenia w wysokości 1.440.000 tys. PLN.

Łączna wartość ewidencyjna aktywów stanowiących przedmiot ww. zastawów w księgach rachunkowych na dzień 30 czerwca 2014 r. wynosi 651.179 tys. PLN.

Nie występują powiązania między Emitentem i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta a podmiotem, na rzecz którego ustanowiono ww. zabezpieczenie.

Powyższe aktywa stanowiące zabezpieczenie zostały uznane przez Spółkę za znaczące z uwagi kryterium kapitałów własnych Emitenta.

Podstawa prawna: § 5 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. 2014.133, z późn. zm.)

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/