GRUPA KAPITAŁOWA IMMOBILE SA Zawarcie aneksu do umowy znaczącej spółki zależnej z Bankiem

12.09.2014, 18:11aktualizacja: 12.09.2014, 18:11

Raport bieżący 116/2014

Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. (Spółka) informuje, iż otrzymała w dniu wczorajszym informację od MAKRUM Project Management Sp. z o.o, (dalej MAKRUM PM) spółki zależnej od Spółki o zawarciu przez nią w dniu 10.09.2014r. kolejnych trzech aneksów do umów zawartych z Bankiem Polska Kasa Opieki S.A., Kujawsko-Pomorskie Centrum Korporacyjne, ul. Jagiellońska 34, 85-097 Bydgoszcz (Bank):

1) do umowy kredytu obrotowego z dnia 28.01.2013r. zmieniający maksymalna kwotę dostępnego kredytu obrotowego do wysokości 8.000.000,00 zł (słownie: osiem milionów złotych 00/100) z terminem spłaty do dnia 31.08.2016r.

2) do umowy otwarcia linii gwarancji z dnia 25.06.2013r. na kwotę 2 400 000,00 złotych (dwa miliony czterysta tysięcy złotych) z terminem wystawienia gwarancji do 15.05.2015r.

3) umowy otwarcia limitu przedrozliczeniowego na transakcje walutowe zabezpieczające przed ryzykiem kursowym wynikającym z realizowanych kontraktów, na kwotę 1 700 000,00 złotych (jeden milion siedemset tysięcy złotych) z terminem ważności do 15.05.2015r.

Prawne zabezpieczenia kredytu obrotowego stanowią między innymi:

- hipoteka umowna łączna do wysokości 19.050.000,00 zł wpisana na miejscu trzecim na nieruchomości, której wieczystym użytkownikiem i właścicielem budynków stanowiących odrębną nieruchomość jest MAKRUM Development Sp. z o.o. (spółka zależna), położonej w Bydgoszczy przy ulicach Kamiennej, Sułkowskiego, Dwernickiego, Leśnej, objętej księgami wieczystymi nr BY1B/00002869/0, nr BY1B/00093508/6 i w KW nr BY1B/00093509/3, wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej od ognia i innych zdarzeń losowych,

- poręczenie wg prawa cywilnego przez firmę Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A., MAKRUM Development Sp. z o.o., MAKRUM Sp. z o.o. oraz poddanie się do egzekucji.

Prawne zabezpieczenia linii gwarancji stanowią między innymi:

- hipoteka umowna łączna do wysokości 4.500.000,00 zł wpisana na miejscu czwartym na nieruchomości, której wieczystym użytkownikiem i właścicielem budynków stanowiących odrębną nieruchomość jest MAKRUM Development Sp. z o.o. (spółka zależna), położonej w Bydgoszczy przy ulicach Kamiennej, Sułkowskiego, Dwernickiego, Leśnej, objętej księgami wieczystymi nr BY1B/00002869/0, nr BY1B/00093508/6 i w KW nr BY1B/00093509/3, wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej od ognia i innych zdarzeń losowych,

Prawne zabezpieczenie limitu przedrozliczeniowego stanowi między innymi:

- hipoteka umowna łączna do wysokości 2.550.000,00 zł na nieruchomości, której wieczystym użytkownikiem i właścicielem budynków stanowiących odrębną nieruchomość jest MAKRUM Development Sp. z o.o. (spółka zależna), położonej w Bydgoszczy przy ulicach Kamiennej, Sułkowskiego, Dwernickiego, Leśnej, objętej księgami wieczystymi nr BY1B/00002869/0, nr BY1B/00093508/6 i w KW nr BY1B/00093509/3.

Wartość księgowa nieruchomości oraz inwestycji na te nieruchomości wynosi łącznie 18.517 tys. PLN na dzień 31.08.2014r.

Pomiędzy MAKRUM PM oraz jej osobami zarządzającymi i nadzorującymi, a Bankiem i jego osobami zarządzającymi nie ma powiązań.

Umowa znacząca z uwagi na przekroczenie 10% przychodów Grupy Kapitałowej Spółki za okres ostatnich 4 kwartałów. Spółka przyjmuje to kryterium z uwagi na fakt, iż obecnie pozwala ono lepiej ocenić znaczenie zawartej umowy.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi pif/