KONSORCJUM STALI SA znacząca umowa

15.09.2014, 18:02aktualizacja: 15.09.2014, 18:02

Raport bieżący 32/2014

Zarząd Konsorcjum Stali S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Emitent) informuje, że w okresie od dnia 3 marca 2014 r. zawarł z STRABAG Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Pruszkowie (dalej: Odbiorca), umowy dostaw zbrojeń prefabrykowanych, o łącznej szacunkowej wartości

23 689 725,56 zł (dwadzieścia trzy miliony sześćset osiemdziesiąt dziewięć tysięcy siedemset dwadzieścia pięć złotych i pięćdziesiąt sześć groszy) netto. Największa z zawartych umów to Umowa dostawy zbrojenia prefabrykowanego, o której zawarciu Emitent powziął wiadomość w dniu 15 września 2014 r. (dalej Umowa). Wartość szacunkowa tej Umowy wynosi około 14 mln zł netto. Przewidywany termin zakończenia dostaw: 31 maja 2015 r. Termin płatności: 30 dni od daty otrzymania przez Odbiorcę prawidłowo wystawionej faktury

Kary umowne:

a) Za zwłokę w dostawie materiałów lub zwłokę w terminie usunięcia wad i usterek Emitent jest zobowiązany zapłacić karę umowną w wysokości 2 % wartości netto opóźnionej dostawy za każdy dzień opóźnienia lecz nie więcej niż 10% wartości umowy;

b) Za odstąpienie przez Odbiorcę od umowy z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi Emitent, Odbiorca jest uprawniony do naliczenia kary w wysokości 10% szacunkowej wartości netto umowy.

c) Za odstąpienie od umowy z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi Odbiorca, Emitent jest uprawniony do naliczenia kary w wysokości 10% szacunkowej wartości netto umowy

d) Odbiorca jest zobowiązany do zapłaty na rzecz Emitenta kary umownej za zwłokę w odbiorze towarów powyżej 10 dni w wysokości 1% wartości netto danej dostawy za każdy dzień zwłoki lecz nie więcej niż 10% wartości umowy.

e) Strony zastrzegły prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego do wysokości poniesionej szkody.

Umowa została zawarta pod warunkiem zawieszającym, że Odbiorca poinformuje Dostawcę o wyborze Odbiorcy przez Inwestora na generalnego wykonawcę całości lub części robót budowlanych inwestycji.

Umowa została zawarta na warunkach powszechnie stosowanych dla danego typu umów.

Wartość zawartych umów z Odbiorcą przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/