MF: mały ruch graniczny tworzy wielkie możliwości i jest wspierany przez Służbę Celną (komunikat)

18.09.2014, 15:38aktualizacja: 18.09.2014, 15:38

- MF informuje:

Statystyki dowodzą, że mały ruch graniczny stał się pozytywnym impulsem rozwoju gospodarczego Polski Wschodniej. - Pobór podatków i ceł prowadzimy w sposób minimalnie ingerujący w przepływu ludzi i towarów przez wschodnią granicę Polski i Unii Europejskiej. Skutecznie walczymy z przemytem, ale pracujemy w sposób przyjazny dla legalnie działających przedsiębiorców – powiedział nadinspektor Jacek Kapica, wiceminister finansów i Szef Służby Celnej, podczas sesji inaugurującej Wschodni Kongres Gospodarczy w Białymstoku.

Korzyści gospodarcze i ryzyka związane z małym ruchem granicznym na granicy wschodniej, możliwości usprawnienia współpracy transgranicznej oraz udział samorządów w inicjowaniu i wspieraniu takiej współpracy były wiodącymi tematami pierwszej części Wschodniego Kongresu Gospodarczego, zorganizowanego w Białymstoku pod hasłem „Partnerstwo dla rozwoju” (18-19 września 2014 r.).

- Od 2008 roku ruch towarowy na granicy wzrósł o 50 procent a liczba odprawianych osób podwoiła się. Uzyskaliśmy ten efekt bez wielkich inwestycji w infrastrukturę, niemal wyłącznie dzięki zmianom w organizacji pracy celników i wdrożeniu wielu rozwiązań ułatwiających przekraczanie granicy. Skutecznie wykorzystujemy możliwości, jakie dają nam nowoczesne systemy informatyczne – stwierdził J. Kapica w Białymstoku. Było to możliwe dzięki zwiększeniu przepustowości istniejących przejść granicznych, między innymi w wyniku wprowadzenia selektywnej kontroli opartej na analizie ryzyka. Uruchomione zostały uproszczone procedury odpraw dla ciężarówek wjeżdżających do Polski bez towarów, co znacząco skraca czas ich pobytu na granicy. Wzmocniona została obsada etatowa przejść graniczne, poprawiona koordynacja współpracy ze Strażą Graniczną i ze służbami celnymi naszych sąsiadów.

Pobyt na granicy autobusów, przewożących zorganizowane grupy pasażerów, został skrócony dzięki wdrożeniu systemu e-booking bus, umożliwiającego rezerwację drogą elektroniczną terminu odprawy. System okazał się tak skuteczny, że przygotowywane jest jego rozszerzenie na samochody ciężarowe (e-booking truck). Przyspieszenie odpraw towarów przez indywidualnych podróżnych umożliwia system e-Tax Free, dzięki któremu osoby wyjeżdżające z Polski mogą przesłać dokumenty niezbędne do odprawy drogą elektroniczną. Obecnie już około 40 proc. dokumentów jest przekazywanych przez podróżnych elektronicznie. W niedalekiej przyszłości będą one przesyłane elektronicznie bezpośrednio ze sklepów, w których goście dokonają zakupów.

- Od kilku lat mały ruch graniczny nie jest już poligonem współpracy gospodarczej, lecz gospodarczą rzeczywistością – powiedział Szef Służby Celnej, polemizując z zaproponowanym przez organizatorów Kongresu tytułem panelu dyskusyjnego („Mały Ruch Graniczny poligonem współpracy gospodarczej”) – Teraz czas na utrwalanie pozytywnych efektów tej współpracy. Wspierać będziemy działania umożliwiające eliminowanie „szarej strefy” poprzez tworzenie stabilnych miejsc pracy. Będziemy tworzyć warunki sprzyjające rozwojowi handlu przygranicznego, ale nadal zwalczać będziemy przemyt.

kom/ kfk/

Data publikacji 18.09.2014, 15:38