ZESPÓŁ ELEKTROCIEPŁOWNI WROCŁAWSKICH KOGENERACJA SA umowy znaczące - umowy z EDF Ekoserwis Sp. z o.o.

01.10.2014, 11:18aktualizacja: 01.10.2014, 11:18

Raport bieżący 33/2014

Zarząd Zespołu Elektrociepłowni Wrocławskich KOGENERACJA S.A. informuje, iż w dniu 30 września 2014 r. zostały zawarte umowy o świadczenie usług nawęglania i obsługi składowisk węgla z EDF Ekoserwis Sp. z o.o. Niniejsze umowy wchodzą w życie z dniem 1 października 2014 roku. Wartość wieloletnich umów zawartych przez Emitenta z jednym kontrahentem w okresie ich obowiązywania osiągnęła poziom 169 139 tys. zł i spełniły one łącznie kryterium umowy znaczącej.

Zgodnie z par. 9 pkt 8 Rozporządzenia Zarząd Spółki przekazuje szczegółowe informacje dotyczące umowy o największej wartości- umowy na "Świadczenie usług nawęglania i obsługi składowisk węgla w KOGENERACJI S.A.":

1. Umowa została zawarta w dniu 30 września 2014 r.

2. Stronami umowy są EDF Ekoserwis Sp. z o.o. i KOGENERACJA S.A.

3. Przedmiotem umowy jest wykonanie usług polegających na obsłudze urządzeń nawęglania i składowisk węgla w KOGENERACJI S.A.

4. Wynagrodzenie z tytułu świadczenia usług zostało oszacowane w okresie obowiązywania umowy tj. 10 lat w wysokości 84 875 tys. zł netto,

5. W umowie zawarto postanowienia określające wysokość kar umownych:

• z tytułu rozwiązania umowy z przyczyn leżących po stronie wykonawcy w wysokości 1mln zł,

• z tytułu niedotrzymania terminu usunięcia wad w wysokości 1% miesięcznego wynagrodzenia umownego netto,

• z tytułu zakłócenia procesu produkcji, w wysokości 5% miesięcznego wynagrodzenia umownego netto,

• za naruszenia obowiązujących pracowników wykonawcy i pracowników podwykonawców przepisów BHP i ppoż. na terenie zamawiającego zgodnie z Taryfikatorem Kar;

Strony zastrzegają sobie prawo do dochodzenia odszkodowania za poniesioną szkodę, w tym utraconych korzyści, w wysokości przekraczającej wartość kar umownych.

6. Umowa została zawarta na czas od 1 października 2014 r. do 30 września 2024 r.

7. Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku lub terminu.

Podstawowym przedmiotem działalności EDF Ekoserwis Sp. z o.o. jest gospodarcze wykorzystanie ubocznych produktów spalania (UPS), systemowa gospodarka odpadami energetycznymi poprzez układy odpopielania i zarządzania składowiskami w jednostkach energetyki zawodowej, systemy przygotowania, przetwarzania i podawania paliw biomasowych i inne.

Strony umowy są kontrolowane (bezpośrednio lub pośrednio) przez Electricité de France S.A., spółkę publiczną prawa francuskiego z siedzibą w Paryżu, a zatem należą do tej samej Grupy Kapitałowej.

Umowy zostały uznane za znaczące, gdyż łączna ich wartość osiągnęła 10% kapitałów własnych Emitenta.

Szczegółowa podstawa prawna: par. 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. Nr 33 z dnia 28 lutego 2009 r. poz. 259).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/