SERINUS ENERGY INC. wznowienie programu wierceń na Ukrainie

02.10.2014, 14:30aktualizacja: 02.10.2014, 14:30

Raport bieżący 42/2014

Działając na podstawie art. 62 ust. 8 ustawy o ofercie publicznej, Kierownictwo SERINUS ENERGY INC. ("Serinus", "Spółka") informuje, że w Kanadzie za pomocą systemu SEDAR przekazywana jest informacja o wznowieniu przez spółkę zależną KUB-Gas LLC ("KUB-Gas"), w związku z poprawą stanu bezpieczeństwa na koncesjach Makiejewskoje, Olgowskoje i Północne Makiejewskoje jak również w ich otoczeniu, programu wierceń poprzez podjęcie przez KUB-Gas prac nad odwiertem Makiejewskoje-22 ("M-22"). M-22 jest pierwszym z pięciu aktualnie planowanych odwiertów, które będą realizowane do połowy 2015 r.

Odwiert M-22 zlokalizowany jest w południowo-zachodniej części głównego uskoku, przebiegającego przez koncesje Makiejewskoje oraz Olgowskoje i znajduje się blisko wykonanego w 1991 r. odwiertu M-2, który w testach dał przepływ 300 Mcf/d ze strefy S5 leżącej w warstwie z okresu serpuchowu, a którego obecna produkcja wynosi ok. 272 Mcf/d. Głównym celem odwiertu M-22 jest strefa S6, której zasobność została udowodniona przy okazji odwiertów M-16, M-17 oraz O-15. Cele drugiego rzędu obejmują także strefy S5 i S7. Przewiduje się, że łącznie prace wiertnicze, testy i końcowe wyposażanie potrwają około 80 dni. O ile odwiert się powiedzie, zostanie on w krótkim czasie podłączony, ponieważ uwzględniając zawczasu przyszłe wiercenia, wykonano w tym roku wiele linii przesyłowych. M-22 będzie kwalifikował się do stosowania obniżonej stawiki opłat koncesyjnych (royalty) wynoszącej 30,25 proc. w okresie pierwszych dwóch lat produkcji z tego odwiertu.

Pozostałe, obecnie planowane do wykonania odwierty to M-15, M-24, M-25 i Północne Makiejewskoje-4 ("NM-4"). M-15 jest odwiertem konturującym, którego celem są strefy S5, S6 i S7, odkryte i rozpoznane przez odwierty M-16 i M-17. M-24 oraz M 25 to potencjalne rozpoznawczo-ocenne/konturujące lokalizacje do M-22. NM-4 - odwiert poszukiwawczy do zbadania obiektu stratygraficznego w warstwach z moskowu - osiągnął głębokość 102 m w czerwcu, tuż przed zawieszeniem przez Spółkę prac wiertniczych oraz działań modernizacyjnych na tym obszarze. W przypadku powodzenia, NM-4 potwierdzi nowy typ złoża, i może potencjalnie znacznie zwiększyć stan posiadania KUB-Gasu w zakresie obiektów poszukiwawczych do prowadzenia prac wiertniczych.

Niniejszy tekst stanowi tłumaczenie wybranych części informacji prasowej powstałej oryginalnie w języku angielskim przekazywanej do publicznej wiadomości przez Spółkę na terytorium państwa jej siedziby poprzez system SEDAR, która w pełnej treści jest dostępna w języku angielskim na stronie internetowej www.sedar.com po wpisaniu nazwy Spółki SERINUS ENERGY INC. pod adresem: http://www.sedar.com/search/search_form_pc_en.htm. Ponadto tłumaczenie pełnej treści informacji prasowej dostępne jest na stronie internetowej www.serinusenergy.com

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/