Zdrowie i styl życia

MSZ: zdjęcia Stoczni Gdańskiej na wystawie w Berlinie (komunikat)

03.10.2014, 14:31aktualizacja: 03.10.2014, 14:31

- MSZ informuje:

Wystawę fotografii Stoczni Gdańskiej autorstwa Michała Szlagi można oglądać w Instytucie Polskim w Berlinie w ramach Europejskiego Miesiąca Fotografii.

„Stocznia/Shipyard – Documents of Loss – Michał Szlaga” to pierwsza poza granicami Polski, tak obszerna wystawa indywidualna jednego z najbardziej cenionych współczesnych fotografów dokumentalnych.

Michał Szlaga przez piętnaście lat fotografował budynki Stoczni Gdańskiej, ich stopniowe wyburzanie, budowanie nowych. Portretował pracowników, statki, żurawie i wnętrza pamiętające burzliwe czasy zrywu wolnościowego. Ostatnio podróżował z kamerą do indyjskiego Alang, gdzie znajduje się cmentarzysko statków. Można tam znaleźć wiele obiektów zbudowanych niegdyś w Stoczni Gdańskiej.

Wystawa przypomina, że wybudowana w XIX wieku stocznia to historycznie jedno z najważniejszych miejsc w Polsce. W sierpniu 1980 roku na terenie zakładu powstał Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność” i zapoczątkował proces demokratyzacji w Europie Środkowo-Wschodniej. Po roku 1990 państwowa stocznia została sprywatyzowana, a w przyszłości na jej terenie ma powstać nowa dzielnica z luksusowym centrum handlowym. Jedynie brama stoczni i nieliczne budynki to zabytki, które podlegają ochronie.

Gdy Michał Szlaga rozpoczynał proces dokumentacji tego historycznego miejsca, mieszkał jeszcze na terenie stoczni w komunie artystycznej – w budynku, którego dziś już nie ma. W wyniku jego wieloletniej pracy powstało obszerne archiwum fotograficzne na temat stoczni. Wraz z wydanym w roku 2013 roku albumem, fotograf zainicjował w Polsce debatę o losie stoczni, jej politycznym i społecznym wymiarze.

Europejski Miesiąc Fotografii jest największym niemieckim festiwalem fotograficznym, odbywającym się co dwa lata w Berlinie, podczas którego można zobaczyć wystawy historycznej i współczesnej fotografii.

Wystawę zdjęć Michała Szlagi, która powstała dzięki wsparciu Instytutu Kultury Miejskiej w Gdańsku, można zobaczyć do 21 listopada 2014 roku.

Więcej informacji na temat wystawy można znaleźć na stronie internetowej Instytutu Polskiego w Berlinie.

kom/ tnt/

Data publikacji 03.10.2014, 14:31