MOSTOSTAL ZABRZE SA zawarcie umów przedwstępnych sprzedaży nieruchomości

03.10.2014, 19:04aktualizacja: 03.10.2014, 19:04

Raport bieżący 74/2014

Zarząd MOSTOSTAL ZABRZE S.A. (Emitent, Spółka), informuje, iż w dniu 02 października 2014 r. zawarł ze spółkami celowymi należącymi do Grupy Pinnacle (Kupujący): Jasperville Investments Sp. z o.o., Nillwood Investments Sp. z o.o., Danbury Investments Sp. z o.o. i Rosemont Investments Sp. z o.o., przedwstępne umowy sprzedaży obejmujące następujące nieruchomości:

1) prawo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, stanowiącej działki

o numerach 5789, 6646 o łącznej powierzchni całkowitej 23.175,00 m2, położone w Sosnowcu przy ul. Baczyńskiego, woj. śląskie, objęte księgami wieczystymi KW nr KA1S/00031290/4 i KA1S/00042720/8, prowadzonymi przez Sąd Rejonowy w Sosnowcu,

2) prawo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, stanowiącej działki o numerach: 81/4, 83/4 i 85/4, o łącznej powierzchni całkowitej 247.420,00 m2, położone w Bytomiu przy ul. Strzelców Bytomskich, woj. śląskie, objęte księgą wieczystą nr KA1Y/00009025/7, prowadzoną przez Sąd Rejonowy w Bytomiu,

3) prawo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, stanowiącej działki

o numerach: 361/6, 362/6, 348/6, 349/6, 368/6, 369/6, o łącznej powierzchni całkowitej 40.478,00 m2, położone w Katowicach przy ul. Lwowskiej 38, woj. śląskie, objęte księgą wieczystą KW nr KA1K/00124809/8, prowadzoną przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach wraz z prawem własności budynków, budowli i infrastruktury towarzyszącej posadowionych na powyższych działkach, prawo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, stanowiącej działki o numerach: 360/6, 365/6, 313/6 o łącznej powierzchni całkowitej 9.020,00 m2, położone w Katowicach przy ul. Lwowskiej 38, woj. śląskie, objętych księgami wieczystymi KW nr KA1K/00029658/8, KA1K/00032959/2, prowadzonymi przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach wraz z prawem własności budynków, budowli i infrastruktury towarzyszącej posadowionych na powyższych działkach, lokal stanowiący odrębną nieruchomość objęty księgą wieczystą KW nr KA1K/00032961/9, prowadzoną przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach,

4) prawo użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, stanowiącej działki o numerach: 610/5, 593/5, 594/5, 359/10, 361/10, 362/7, 596/10, 602/10, 595/5, 608/5, o łącznej powierzchni całkowitej 40.374,00 m2, położone w Katowicach przy ul. Miedzianej 15, woj. śląskie, objęte księgą wieczystą KW nr KA1K/00032236/8, prowadzoną przez Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach wraz z prawem własności budynków, budowli i infrastruktury towarzyszącej posadowionych na działkach gruntu wymienionych powyżej oraz prawo użytkowania wieczystego działek gruntu nr 483/5 i 592/5 o łącznej powierzchni 6.021,00 m2 zabudowanych drogą wewnętrzną, położonych w Katowicach przy ul. Miedzianej, woj. śląskie, objętych księgą wieczystą KW nr KA1K/00060789/4.

Ponadto w ramach powyższej transakcji została również zawarta ze spółką celową Grupy Pinnacle - Nordhale Investments Sp. z o.o., przedwstępna umowa sprzedaży prawa użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, należącej do spółki zależnej Emitenta - MOSTOSTAL ZABRZE Gliwickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego S.A. (MZ GPBP S.A.). Powyższa nieruchomość stanowiąca działki o numerach: 230/2, 230/3, 230/4, 230/5, 230/6, 230/7, 230/8, 230/9 i 230/10, o powierzchni całkowitej 52.861,00 m2, objęta księgą wieczystą nr GL1G/00042928/4 oraz działki o numerach: 229/1 i 229/2, o powierzchni całkowitej 20.216 m2, objęta księgą wieczystą nr GL1G/00086232/8 prowadzoną przez Sąd Rejonowy w Gliwicach, zlokalizowana jest w Gliwicach przy ul. Pszczyńskiej 306.

Łączna wartość transakcji (obejmująca również nieruchomość MZ GPBP S.A ) wynosi 61.026,5 tys. zł. Wartość ewidencyjna ww. zbywanych aktywów w księgach rachunkowych Emitenta i MZ GPBP na dzień 31 sierpnia 2014 r. wynosi 60.554,4 tys. zł.

W związku z faktem, iż strony uzgodniły pakietowy charakter transakcji, jeżeli strony zawrą mniej niż trzy umowy przyrzeczone sprzedaży w odniesieniu do ww. pięciu nieruchomości, Kupujący zobowiązani będą do dopłaty dodatkowych 10% do ceny nabytych nieruchomości.

Przyrzeczone umowy sprzedaży zostaną zawarte po wypełnieniu przez strony warunków polegających między innymi na: uzyskaniu decyzji administracyjnych w zakresie inwestycji planowanych na nieruchomościach, usunięciu z ksiąg wieczystych zapisów o istniejących obciążeniach oraz uzyskaniu dla planowanych inwestycji wymaganych warunków dostawy mediów. Umowy przedwstępne szczegółowo opisują również terminy, w których warunki te powinny zostać spełnione.

Pomiędzy Spółką, spółką zależną Emitenta MZ GPBP S.A. oraz osobami zarządzającymi

i nadzorującymi te podmioty a Kupującym nie istnieją żadne powiązania.

Aktywa, o których mowa powyżej, są zbywane przez Emitenta oraz MZ GPBP S.A. w celu realizacji założeń reorganizacji i optymalizacji majątku Grupy Kapitałowej MOSTOSTAL ZABRZE.

Aktywa objęte powyższą transakcją zostały uznane za znaczące na podstawie kryterium kapitałów własnych Emitenta.

Podstawa prawna: §5 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Finansów (Dz. U. nr 33 poz. 259, z późn. zm.) z dn. 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych (...).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra