MSZ: „The New York Times” o polskim sukcesie gospodarczym (komunikat)

06.10.2014, 09:28aktualizacja: 06.10.2014, 09:28

- MSZ informuje:

„The New York Times” o polskim sukcesie gospodarczym: „Polska od dawna jest najważniejszym i modelowym przykładem post-sowieckiej transformacji”

Rick Lyman pisze w amerykańskim dzienniku "The New York Times", że mimo trudnej i niestabilnej sytuacji blisko swoich granic, Polska, z silną i stabilną gospodarką, bardzo dobrze potrafiła w ostatnich latach sprostać pojawiającym się w Europie wyzwaniom. "Polska zdołała przebrnąć przez światowy kryzys finansowy z niewielkimi otarciami, utrzymując przy tym stałe tempo wzrostu, przyciągając nowe inwestycje i przemysł oraz wykorzystując swoją pozycję gospodarczą dla budowania swej pozycji w Unii Europejskiej" - pisze "NYT". Dziennik podkreśla, że dzięki swojej wielkości, entuzjazmowi, który towarzyszył zmianom i dobremu zarządzaniu, Polska stała się modelem post-sowieckiej transformacji. Dziś kiedy Rosja ponownie próbuje odzyskać wpływ w Europie Środkowo-Wschodniej "Polska podjęła się jeszcze ważniejszej roli jako lider regionalnej stabilności".

Amerykański dziennik pisze, że Polska nie jest podatna na rosyjskie naciski w kwestiach energetycznych i sama stara się naciskać na Unię Europejską, by ta zmniejszyła swoje uzależnienie od dostaw energii z Rosji. Także rosyjskie sankcje nałożone na Unię Europejską - zdaniem dziennika - miały relatywnie niski wpływ na polską gospodarkę i wywołały "patriotyczną kampanię" jedzenia polskich jabłek, na których import Moskwa nałożyła ograniczenia.

"NYT" chwali Polskę i podkreśla, że od 2008 r. PKB Polski wzrósł o 25 procent, podczas gdy PKB całej Unii Europejskiej w tym okresie nieznacznie się obniżyło. Gazeta podaje, że od 2003 r. polski eksport wzrósł blisko 4-krotnie. Dziennik zaznacza, że

Polska przyciąga najważniejszych światowych inwestorów, a Warszawa stała się wielkim placem budowy.

Zdaniem "NYT" mimo ograniczeń związanych z danymi odnośnie deficytu budżetowego i spadku konsumpcji w ostatnich latach "polska gospodarka pomogła krajowi nadać wiarygodności i dodatkowego wpływu w Europie". "Ostatnim przykładem jest wybór premiera Donalda Tuska na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej - pierwszego przywódcy kraju z dawnego bloku wschodniego, który otrzymał tak wysokie stanowisko" - pisze "NYT".

Cytując polskich ekonomistów, nowojorski dziennik zaznacza, że zadłużenie przedsiębiorstw w Polsce znajduje się na niskim poziomie. Podkreśla, że w porównaniu do dużych krajów Europy Zachodniej, takich jak Niemcy, Hiszpania czy Wielka Brytania, nasz dług publiczny jest stosunkowo niski i wynosi niewiele poniżej 60 procent PKB.

"NYT" przewiduje, że gospodarka Polski musi rozwijać się w wyższym niż dwuprocentowe tempo wzrostu, by móc zdołać się przekształcić w gospodarkę na miarę innych potęg zachodnich i sugeruje, że potrzebne jest wypromowanie rozpoznawalnej polskiej marki w świecie.

W artykule cytowany jest szef firmy Amazon na Europę Środkową i Wschodnią, Kerry Person: "Nie sądzę, abyśmy kiedykolwiek weszli na inny rynek z tak dużą inwestycją, i tak widocznie zaznaczyli swoją obecność w pierwszym roku działalności, tworząc tyle miejsc pracy". Person dodał, że jest to znak wiary jego firmy w gospodarczą przyszłość Polski.

Zdaniem dziennika, wolnorynkowy kapitalizm w Polsce tętni życiem, pomimo niepokojów, które w ostatnim czasie dosięgły cały region.

Link do artykułu:

kom/ amt/