MIDAS SA spełnienie się jednego z warunków zawieszających z umowy ramowej ze Sferia S.A.

06.10.2014, 17:47aktualizacja: 06.10.2014, 17:47

Raport bieżący 25/2014

W nawiązaniu do raportów bieżących nr 55/2012, nr 25/2013 oraz nr 5/2014 dotyczących umowy ramowej ("Umowa Ramowa") ze Sferia S.A. ("Sferia"), Zarząd Midas S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 6 października 2014 r. otrzymał od Zarządu Sferii zawiadomienie o otrzymaniu przez Sferię decyzji Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z dnia 26 września 2014 r. w sprawie zmiany rezerwacji częstotliwości radiowych z zakresu 816-821 MHz oraz 857-862 MHz ("Decyzja"). Zgodnie z ww. zawiadomieniem, Decyzja została wydana przez upoważniony do takich działań organ administracyjny i w zakresie jego kompetencji, ma walor decyzji ostatecznej i upoważnia Sferię do rozpoczęcia komercyjnego wykorzystywania przyznanych jej częstotliwości z zakresu 816-821 MHz oraz 857-862 MHz od dnia 1 stycznia 2015 r.

W związku z powyższym, w ocenie Zarządu Spółki wykonanie Umowy Ramowej w zakresie zawarcia Umowy Dostawy będzie możliwe w terminie wynikającym z Aneksu nr 2 do Umowy Ramowej (opisanym w raporcie bieżącym nr 5/2014), tj. do dnia 31 grudnia 2014 r., ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2015 r., a w zakresie zawarcia Umowy Hurtowej, w terminie wynikającym z Umowy Ramowej, tj. 12 miesięcy od daty uzyskania przez Sferię prawa do dysponowania częstotliwością pozwalającą na świadczenie usług LTE w Polsce. Zarząd Spółki przypomina, że do zawarcia Umowy Dostawy oraz Umowy Hurtowej konieczne jest jeszcze spełnienie drugiego warunku zawieszającego określonego w Umowie Ramowej, polegającego na wyrażeniu przez Radę Nadzorczą Spółki zgody na zawarcie Umowy Dostawy. O spełnieniu się ww. drugiego warunku zawieszającego Zarząd Spółki poinformuje niezwłocznie po jego ziszczeniu. Spółka przypomina, że w przypadku zawarcia Umowy Dostawy spółki z Grupy Midas dostarczą Sferii sieć telekomunikacyjną, w oparciu o którą Sferia będzie mogła świadczyć usługi telekomunikacyjne na warunkach nie gorszych niż technologia LTE oraz w oparciu o częstotliwości do których prawo dysponowania będzie miała Sferia. Natomiast w przypadku zawarcia Umowy Hurtowej, Sferia będzie sprzedawała w modelu hurtowym na rzecz Grupy Midas usługi wytworzone w sieci telekomunikacyjnej, a Spółka będzie miała prawo do dalszej odsprzedaży takich usług.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi amp/