CCC SA przejęcie długu z tytułu umowy kredytowej z ING Bank Śląski S.A. przez podmiot zależny CCC Shoes & Bags Sp. z o.o., a następnie spółkę CCC.eu Sp. z o.o.

08.10.2014, 15:11aktualizacja: 08.10.2014, 15:11

Raport bieżący 44/2014

Zarząd CCC S.A. (Emitent) powziął informację, że w dniu 7 października 2014 roku Spółka zależna od Emitenta CCC Shoes & Bags Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie otrzymała podpisany egzemplarz umowy przejęcia długu zawartej między CCC Shoes & Bags a ING BANK Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach, ul. Sokolska 34 z dnia 30 września 2014 roku, z tytułu umowy kredytu z dnia 30 stycznia 2009 roku, o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 5/2009 z dnia 11 lutego 2009 roku. Wraz z umową przejęcia długu Spółka CCC Shoes & Bags Sp. z o.o. otrzymała podpisany aneks z dnia 30 września 2014 roku do umowy kredytowej z ING Bank Śląski S.A. Na podstawie ww. dokumentów Spółka CCC Shoes & Bags przejęła cały dług, obejmujący w szczególności roszczenie o spłatę kwoty głównej w wysokości 100.000.000,00 zł, zapłatę odsetek, prowizji, opłaty i kosztów przewidzianych umową. W związku z przejęciem długu zostało ustanowione dodatkowe zabezpieczenie spłaty długu poprzez poręczenie cywilne Emitenta do kwoty 100.000.000,00 zł oraz złożenie przez CCC Shoes & Bags oświadczenie o poddaniu się egzekucji. Wszystkie zabezpieczenia wierzytelności z tytułu umowy kredytu pozostały w mocy, po uzyskaniu zgody wymaganej prawem na dalsze trwanie zabezpieczenia. Wszelkie pozostałe postanowienia umowy pozostały bez zmian wobec CCC Shoes & Bags Sp. z o.o.

W dniu 7 października 2014 roku Spółka CCC.eu Sp. z o.o. z siedzibą w Polkowicach otrzymała podpisany egzemplarz umowy przejęcia długu zawartej pomiędzy CCC.eu Sp. z o.o. a ING BANK Śląski S.A. z dnia 1 października 2014 roku z tytułu wyżej opisanej umowy kredytu. Wraz z umową przejęcia długu Spółka CCC.eu

Sp. z o.o. otrzymała podpisany aneks z dnia 1 października 2014 roku do umowy kredytowej. Na podstawie ww. dokumentów Spółka CCC.eu Sp. z o.o. przejęła cały dług, obejmujący w szczególności roszczenie o spłatę kwoty głównej w wysokości 100.000.000,00 zł, zapłatę odsetek, prowizji, opłaty i kosztów przewidzianych umową. W związku z przejęciem długu zostało ustanowione dodatkowe zabezpieczenie spłaty długu poprzez poręczenie cywilne CCC Shoes & Bags Sp. z o.o. do kwoty 100.000.000,00 zł oraz złożenie przez CCC.eu Sp. z o.o. oświadczenie o poddaniu się egzekucji. Wszystkie zabezpieczenia wierzytelności z tytułu umowy kredytu pozostały w mocy, po uzyskaniu zgody wymaganej prawem na dalsze trwanie zabezpieczenia. Wszelkie pozostałe postanowienia umowy pozostały bez zmian wobec CCC.eu Sp. z o.o.

Przyczyną przeniesienia zadłużenia z Emitenta na spółkę zależną CCC Shoes & Bags Sp. z o.o., a następnie Spółkę CCC.eu Sp. z o.o. jest przeprowadzona reorganizacja Grupy Kapitałowej CCC S.A. polegającą na rozdzieleniu działalności operacyjnej od holdingowej, o czym Emitent informował w raportach bieżących nr 42/2014 i 43/2014 z dnia 1 października 2014 roku.

Kryterium uznania umów za znaczące jest wysokość kapitałów własnych.

Podstawa prawna:

§ 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami praw państwa niebędącego państwem członkowskim.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi abs/