CLEAN&CARBON ENERGY SA zmiany w Radzie Nadzorczej i odwołanie Zarządu Spółki

Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy o ofercie – informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:

Zarząd Clean & Carbon Energy S.A. z siedzibą w Koszewku wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem 0000079667 (Emitent), przesyła do publicznej wiadomości (w trybie awaryjnym z uwagi na brak dostępu do systemu ESPI) informację o odwołaniu wszystkich dotychczasowych członków Rady Nadzorczej Emitenta i jednoczesnym powzięciu uchwał o powołaniu nowej Rady Nadzorczej.

W dniu 10 października 2014 r. w siedzibie Emitenta w Koszewku odbyło się ważne Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Emitenta. Jednym z punktów przyjętego porządku obrad była zmiana w składzie Rady Nadzorczej. Z funkcji członków Rady Nadzorczej zostali odwołani: Wiesław Łachtaj, Anna Paszyńska Mercedes, Wiesław Żurawski, Waldemar Jakubowski, Jan Konrad Stalla, Romana Wiśniewska. Odwołanie nastąpiło z ważnych przyczyn, za które NWZA uznało mi.in.:

- utrzymywanie paraliżu spółki oraz rozporządzanie majątkiem Spółki na szkodę jej samej, jej wierzycieli oraz akcjonariuszy (w szczególności na rzecz podmiotów, we władzach których zasiadał obecny prezes Zarządu);

- nadużycie zaufania Akcjonariuszy Spółki, gdyż Spółka od paru lat koncentruje swoją działalność wyłącznie na prowadzeniu sporów sądowych zamiast czerpać dochody z majątku spółki, które mogłaby uzyskać przy prawidłowej gospodarce;

- rozporządzenie prawami do dochodów na rzecz podmiotów związanych z obecnym Zarządem;

- niewykorzystanie możliwości restrukturyzacyjnych jakie dawał zarząd przymusowy nad przedsiębiorstwem Spółki powołany w osobie doświadczonego i posiadającego wiedzę podmiotu specjalizującego się w procesach reorganizacyjnych i naprawczych przedsiębiorstw. Odwołana Rada Nadzorcza nie wykorzystała tej szansy, przeciwnie – torpedowała działania zarządcy.

Do Rady Nadzorczej Emitenta zostali powołani przez Walne Zgromadzenie w tym samym dniu: Igor Olejniczak, Łukasz Strugała, Marcin Kadziński, Tomasz Andrzejewski oraz Damian Maliński, który został powołany na jej Przewodniczącego również w dniu 10 października 2014 r. podczas nadzwyczajnego zebrania nowopowołanej Rady Nadzorczej.

Rada Nadzorcza w oparciu o posiadane informacje podjęła również uchwałę o odwołaniu dotychczasowego Prezesa Zarządu Pana Jana Redełkiewicza. Na jego miejsce został powołany młody menedżer Pan Bartosz Tatka.

Jedną z pierwszych decyzji personalnych nowego Prezesa było odwołanie prokur udzielonych Pani Agnieszce Bednarskiej oraz Panu Stanisławowi Kasprzakowi. Jednocześnie z uwagi na brak woli współpracy ustępującego Zarządu zostały odwołane wszystkie pełnomocnictwa ogólne, rodzajowe i szczególne (zarówno materialno prawne jak i procesowe) udzielone przez Spółkę od dnia 1 września 2010 r.

Jednocześnie z uwagi na późną porę zakończenia obrad oraz nieobecność nowopowołanego Zarządu podczas jego obrad treść uchwał podjętych przez NWZA zostanie ogłoszona niezwłocznie po otrzymaniu protokołu NWZA z dnia 10 października 2014 r.

Powyższą informację Zarząd Spółki, przekazuje na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (t.j. Dz. U. 2009 r. Nr 185, poz. 1439 ze zm.) oraz § 5 ust. 1 pkt 21 i 22 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

Podpisy osób reprezentujących spółkę

Imię i nazwisko: Bartosz Tatka