Polityka i społeczeństwo

CIR: obradowała Rada Ministrów (komunikat)

14.10.2014, 13:42aktualizacja: 14.10.2014, 13:42

- CIR informuje:

Podczas dzisiejszego posiedzenia rząd przyjął projekt ustawy o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych.

Rada Ministrów zaakceptowała założenia do projektu ustawy o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw.

* * *

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych, przedłożony przez ministra sprawiedliwości.

Założono, że orzeczenia w sprawach cywilnych i handlowych wydane przez sądy innych państw członkowskich Unii Europejskiej, a także ugody sądowe i dokumenty urzędowe z tych państw będą mogły być egzekwowane w Polsce – bez konieczności uzyskania klauzuli wykonalności. Analogiczne zasady mają dotyczyć polskich orzeczeń i ugód sądowych oraz dokumentów urzędowych w sprawach cywilnych i handlowych, które będą wykonywane w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Rozwiązanie to ułatwi wierzycielom egzekwowanie unijnych orzeczeń i ugód sądowych oraz dokumentów urzędowych w sprawach cywilnych i handlowych. W praktyce skróci się czas egzekwowania długów i zmniejszą koszty obsługi tego procesu. Jednocześnie niezbędną ochronę interesów dłużnika zapewni procedura odmowy uznania/wykonania orzeczenia – uruchamiana na jego wniosek.

Ponadto, nowe rozwiązania ułatwią uznawanie i wykonywanie, orzeczonych w sprawach cywilnych za granicą, tzw. środków ochrony. W praktyce dotyczy to przestrzegania np. zakazu zbliżania się do poszkodowanego, zakazu przebywania w miejscu jego zamieszkania. Oznacza to, że poszkodowany na terytorium całej Unii Europejskiej będzie korzystał z prawa do skutecznej ochrony. Jest to szczególnie ważne w kontekście realizowania zasady swobodnego przepływu osób w ramach UE.

Konieczność nowelizacji przepisów obydwu ustaw związana jest z przyjęciem przez Parlament Europejski oraz Radę rozporządzenia 1215/2012 w sprawie jurysdykcji i uznawania orzeczeń sądowych oraz ich wykonywania w sprawach cywilnych i handlowych oraz rozporządzenia 606/2013 w sprawie wzajemnego uznawania środków ochrony w sprawach cywilnych.

Założono, że nowe rozwiązania powinny obowiązywać od 10 stycznia 2015 r.

* * *

Rada Ministrów przyjęła założenia do projektu ustawy o zmianie ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych oraz o zmianie niektórych innych ustaw, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

W założeniach przewidziano wdrożenie do ustawy zmian wynikających z wejścia w życie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Efektem nowych regulacji ma być wzmocnienie systemu kontroli i nadzoru nad prawidłowym stosowaniem nazw produktów zarejestrowanych jako: chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub gwarantowane tradycyjne specjalności. Przewidziano także wskazanie zasad stosowania określenia jakościowego „produkt górski”.Założono również wprowadzenie zmian w przepisach ustawy, które wynikają z dotychczasowej praktyki jej stosowania. Powinny one przyczynić się do poprawy funkcjonowania i zwiększenia przejrzystości systemu ochrony i rejestracji oznaczeń geograficznych produktów rolnych i środków spożywczych.

kom/ ksi/

Data publikacji 14.10.2014, 13:42