Polityka i społeczeństwo

MSW: wrzesień na polskich drogach - mniej wypadków, zabitych i rannych (komunikat)

15.10.2014, 11:43aktualizacja: 15.10.2014, 11:43

- MSW informuje:

Jak wynika z wrześniowych statystyk, na polskich drogach dochodzi do mniejszej liczby wypadków. Odnotowano także spadek liczby śmiertelnych ofiar oraz rannych w wypadkach.

We wrześniu 2014 r. doszło do 3 239 wypadków drogowych. To o 360 mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Od stycznia do września tego roku doszło do 259 wypadków mniej niż w 2013 roku. Na drogach ginie także coraz mniej osób. Według policyjnych statystyk, we wrześniu 2014 r. zginęło o 34 osoby mniej niż w tym samym miesiącu w roku ubiegłym. Łączna liczba zabitych w wypadkach drogowych od początku roku wynosi 2 259 osób. Oznacza to, że odnotowano spadek o 99 osób. Spada także liczba rannych w wypadkach drogowych – we wrześniu o 546.

Poprawa bezpieczeństwa na drogach jest jednym z priorytetów Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Policji. Nasze działania oraz coraz większa świadomość kierowców znacząco wpływa na minimalizowanie zagrożenia na drogach. Od początku 2014 roku znacznie wzrosła liczba kontroli trzeźwości w stosunku do ubiegłego roku. Odnajduje to już przełożenie na liczbie zdarzeń z udziałem nietrzeźwych kierowców. Od początku roku liczba wypadków z udziałem pijanych kierowców spadła o 281, a liczba zabitych w wypadkach spowodowanych przez nietrzeźwych o 57.

Zestawienie statystyczne:

Wypadki:

Wrzesień 2013 – 3 599

Wrzesień 2014 – 3 239*

Styczeń – wrzesień 2013 – 25 955

Styczeń – wrzesień 2014 – 25 696*

Zabici

Wrzesień 2013 – 334

Wrzesień 2014 – 300*

Styczeń – wrzesień 2013 – 2 358

Styczeń – wrzesień 2014 – 2 259*

Ranni