MSZ: polsko-brazylijska współpraca intensywniejsza dzięki misjom gospodarczym (komunikat)

15.10.2014, 19:10aktualizacja: 15.10.2014, 19:10

- MSZ informuje:

O możliwościach współpracy gospodarczej i technologicznej Polski i Brazylii wiceminister Katarzyna Kacperczyk rozmawiała 14 października z Rogerio Nery, ministrem odpowiedzialnym za kwestie gospodarcze w stanie Minas Gerais, trzecim pod względem wysokości PKB stanem w Brazylii.

- Poszukiwanie nowych możliwości współpracy handlowej i wymiana myśli technologicznej na szczeblu regionów z takimi graczami globalnym jak Brazylia, należą do priorytetów dyplomacji ekonomicznej Polski. To już druga jesienna misja samorządu gospodarczego Brazylii w Polsce, co potwierdza zainteresowanie naszą ofertą i uznanie dla pozycji naszego kraju w regionie – podkreśliła wiceminister Kacperczyk.

Misja ekonomiczna ze stanu Minas Gerais ma zwiększać możliwości rozwoju współpracy z polskimi partnerami w sektorze IT. W jej skład weszło kilka stowarzyszeń oraz spółek o tym profilu.

Wiceminister Katarzyna Kacperczyk podkreśliła rosnący potencjał we współpracy z Brazylią w sektorze badawczo-technologicznym, a także naukowym. Przypomniała, że w ciągu ostatnich 6 lat nakłady na Badania i Rozwój w Polsce wzrosły z 6,6 mld PLN do 14,4 mld PLN, czyli z 0,57 proc. do 0,9 proc. PKB. Wiceszefowa polskiej dyplomacji odniosła się również do potrzeby wykorzystania środków unijnych na wspólne projekty, m.in. w zakresie cyfryzacji administracji czy aplikacji edukacyjnych programów. Wyraziła również zainteresowanie przygotowaniem przez stronę brazylijską konkretnej oferty inwestycyjnej dla polskich spółek.

Podczas spotkania w MSZ podpisana została umowa o współpracy i wzajemnym wspieraniu przedsięwzięć biznesowych pomiędzy Instytutem Promocji Inwestycji (INDI) stanu Minas Gerais oraz Krajową Izbą Gospodarczą (KIG).

Brazylia jest głównym odbiorcą polskiego eksportu do regionu Ameryki Łacińskiej i Karaibów (437 mln euro w 2013 r.) i należy do naszych 7 najważniejszych rynków perspektywicznych. W Brazylii działają polskie firmy tj. Selena, Boryszew, Synthos, eSKY.

kom/ kfk/

Data publikacji 15.10.2014, 19:10