Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- MPiPS informuje:
Rząd kontynuuje wieloletni program dożywiania dzieci i dorosłych.
Do 2020 r. na program przeznaczono 3,9 mld zł. Rocznie na wsparcie najbardziej potrzebujących zaplanowano 550 mln zł.
Strategicznym celem programu jest ograniczenie zjawiska niedożywienia dzieci i młodzieży z rodzin o niskich dochodach lub znajdujących się w trudnej sytuacji, ze szczególnym uwzględnieniem uczniów z terenów objętych wysokim poziomem bezrobocia i ze środowisk wiejskich oraz osób dorosłych, w szczególności osób samotnych, w podeszłym wieku, chorych lub osób niepełnosprawnych.
Do końca 2013 roku obowiązywał program dożywiania przyjęty na lata 2006-2013.
Kolejny wieloletni program wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" został przyjęty uchwałą Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 r.
Dysponentami środków budżetu państwa na dofinansowanie realizacji Programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania" są wojewodowie. Gminy realizują Program w oparciu
o środki własne oraz dotacje otrzymane z budżetu Wojewodów.
Łącznie pomocą w ramach Programu w 2013 roku objęto prawie 2 mln osób, z czego ponad 320 tys. stanowiły dzieci do 7. roku życia, a prawie 700 tys. to uczniowie szkół ponadgimnazjalnych.
W okresie styczeń–grudzień 2013 r. na realizację Programu wydatkowana została kwota
ponad 870 mln zł, w tym na wsi ponad 360 mln zł. W 2013 ze środków własnych gminy przeznaczyły prawie 289 mln zł na dożywianie (posiłek, zasiłek celowy oraz pomoc rzeczowa).
W ramach programu udziela się trzech form pomocy: posiłek, świadczenie pieniężne w postaci zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności oraz świadczenie rzeczowe w postaci produktów żywnościowych.
W 2013 r. z posiłku skorzystało ponad 900 tys. osób, znaczącą grupę osób korzystających z tej formy pomocy stanowiły dzieci i uczniowie na wsi - ponad 460 tysięcy dzieci i uczniów.
W 2013 r. ogółem wydano ponad 120 mln posiłków, w tym ponad 5,5 mln dzieciom, które otrzymały pomoc w tej formie bez konieczności przeprowadzenia wywiadu środowiskowego.
Ponad 1,2 mln osobom w rodzinach przekazano kwotę ponad 330 mln zł w formie świadczenia pieniężnego w postaci zasiłku celowego na zakup posiłku lub żywności.
Prawie 88 tysięcy osób w rodzinach skorzystało ze świadczeń rzeczowych w postaci produktów żywnościowych, a do 64 tysięcy osób zorganizowano dowóz posiłków.
Dodatkowo Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizuje w szkołach dwa programy wspierające ideę zdrowego odżywiania wśród dzieci. Jest to program "Mleko w szkole" oraz "Owoce w szkole".
Celem pierwszego programu jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest liderem wśród krajów UE w realizacji programu "Mleko w szkole". W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty. Od początku realizacji programu "Mleko w szkole" dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard szklanek mleka.
Program "Owoce w szkole" jest realizowany w Polsce od roku szkolnego 2009/2010.
Jest on skierowany do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci przez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania, przez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść.(PAP)
kom/ kfk/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 16.10.2014, 14:24 |
Źródło informacji | MPiPS |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |