Polityka i społeczeństwo

MSZ: szef polskiej dyplomacji na konferencji Polska Polityka Wschodnia (komunikat)

18.10.2014, 14:06aktualizacja: 18.10.2014, 14:06

- MSZ informuje:

Im dalej na wschód, tym bardziej czuć, że historia to wciąż niezamknięty rozdział. Że to wciąż jest żywe, raniące i niepokojące - cytatem z czeskiego pisarza Jachyma Topola minister spraw zagranicznych Grzegorz Schetyna rozpoczął wystąpienie na wrocławskiej konferencji Polska Polityka Wschodnia.

Nawiązując do przyśpieszenia historii w naszej części Europy szef polskiej dyplomacji przypomniał, że rok temu zastanawialiśmy się, czy na Szczycie Partnerstwa Wschodniego w Wilnie Ukraina podpisze umowę stowarzyszeniową z UE, a Gruzja i Mołdawia parafują teksty takich porozumień. - W ciągu roku wydarzyło się coś niebywałego i w gruncie rzeczy trudnego do przewidzenia. Ukraińcy zapłacili cenę krwi za drogę do Europy - mówił minister Schetyna.

Przypomniał o wydarzeniach na Majdanie, aneksji Krymu oraz zaangażowaniu Polski na rzecz zmian na Ukrainie: - W kwestii Ukrainy polska klasa polityczna zjednoczyła się od lewicy do prawicy, co jest ogromnie ważne. Warto utrzymać tę jedność.

Szef polskiej dyplomacji podkreślił, że do realizacji polityki wschodniej Polska powinna używać sprawdzonych i skutecznych narzędzi europejskich. W tym kontekście przypomniał zainicjowaną przez poprzednika, min. Radosława Sikorskiego, lutową misję szefów dyplomacji państw Trójkąta Weimarskiego, która zakończyła przelew krwi na Majdanie. - Europejska polityka wschodnia z udziałem Polski jest po prostu skuteczniejsza - stwierdził minister Schetyna.

Wyraził także duże nadzieje związane z IV Szczytem Partnerstwa Wschodniego w Rydze planowanym na rok 2015: - To kolejny krok milowy w rozwoju tego projektu. Powinniśmy dbać, by przyniósł zbliżenie krajów PW z Unią, zwłaszcza w wymiarze międzyludzkim, poprzez znoszenie wiz lub liberalizację procesu wizowego.

Konferencja Polska Polityka Wschodnia jest organizowana co roku przez wrocławskie Kolegium Europy Wschodniej im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego. Skupia środowisko ekspertów, polityków, działaczy organizacji pozarządowych, naukowców i dziennikarzy zajmujących się polityką wschodnią.

kom/ amt/ jzi/

Data publikacji 18.10.2014, 14:06