Polityka i społeczeństwo

MSZ: ambasador Sobków w radiu BBC o polityce migracyjnej (komunikat)

20.10.2014, 15:53aktualizacja: 20.10.2014, 15:53

- MSZ informuje:

BBC 4 19.10.2014

– Polsce zależy na tym, żeby Wielka Brytania pozostała w strukturach Unii Europejskiej – podkreślił ambasador RP w Londynie Witold Sobków w wywiadzie dla radia BBC 4. Rozmowa została wyemitowana 19 października w programie "The World this Weekend" w bloku poświęconym imigracji na wyspy brytyjskie i planowanym ograniczeniom w tym względzie.

Ambasador zwrócił uwagę, że Polska może wesprzeć rząd brytyjski w niektórych zabiegach reformatorskich funkcjonowania UE, jednak fundamentalna zasada swobody przepływu osób nie powinna być przedmiotem negocjacji. Dodał również, że rozważane mogą być jedynie reformy, które nie stoją w sprzeczności z prawem unijnym i nie mają charakteru dyskryminacyjnego. – Zasada swobodnego przepływu osób nie może być stosowana przez pojedyncze kraje unijne selektywnie czy w ramach opcji opt out. – zwrócił uwagę ambasador Sobków mówiąc o stosunku Polski do kwestii imigracyjnych podnoszonych przez polityków brytyjskich i planów premiera Davida Camerona.

Pytany czy Polska jest gotowa zaakceptować pewne ograniczenia w stosunku do własnych obywateli ambasador stwierdził, że w przypadku pojawienia się szczegółowej propozycji rządowej polscy eksperci od prawa wspólnotowego dokładnie ją rozważą i przedstawią swoją opinię. Ambasador Sobków podkreślił też pozytywny aspekt imigracji, wskazując, że imigranci wnoszą znaczący wkład w rozwój gospodarki Wielkiej Brytanii: płacąc podatki, wynajmując mieszkania od Brytyjczyków czy korzystając z rynku usług, gdzie ich aktywność stwarza nowe zapotrzebowanie na pracę i jednocześnie wpływa na tworzenie nowych miejsc zatrudnienia.

Rozmowa dostępna jest na stronie internetowej BBC 4.

kom/ kfk/

Data publikacji 20.10.2014, 15:53