Polityka i społeczeństwo

CIR: Kopacz na spotkaniu ze strażakami i ratownikami medycznymi w Olsztynku (komunikat)

27.10.2014, 18:33aktualizacja: 27.10.2014, 18:33

- CIR informuje:

Szefowa rządu spotkała się w Olsztynku ze strażakami ochotnikami i ratownikami medycznymi. – „Kiedy mówi się o bezpieczeństwie, na pierwszym miejscu stawia się strażaków i tych, którzy ratują życie – podkreśliła premier.

Ewa Kopacz zaznaczyła, że strażacy i ratownicy medyczni są szczególnie bliscy jej sercu. – „W żaden sposób nie da się wycenić waszej pracy. Robicie anonimowo kawał dobrej roboty” – powiedziała premier. – „Jestem pełna podziwu dla waszego profesjonalizmu” – dodała.

Premier zapowiedziała, że spotka się ze strażakami ochotnikami na rozmowy w sprawie zmian ustawowych, które zagwarantowałyby im zasiłek chorobowy w razie wypadku. Obecnie członek Ochotniczej Straży Pożarnej, który ucierpiał w trakcie akcji lub ćwiczeń i który nie był zatrudniony na umowę o pracę jest pozbawiony świadczeń przez okres choroby i rehabilitacji. – „Umówiłam się ze strażakami, że porozmawiamy o tym w Warszawie. Niczego nie obiecywałam, ale jeśli szczegóły będą na korzyść strażaków, to z całą powagą przyjmę ich argumenty” – zaznaczyła premier.

Strażacy ochotnicy z Olsztynka

OSP w Olsztynku ma ponad 100-letnią tradycję - jednostka została założona jeszcze w 1897 roku, a po wojnie reaktywowano jej działalność. Tylko w 2014 roku strażacy byli zaangażowani w ponad 150 akcji w zakresie gaszenia pożarów, ratownictwa drogowego, wodnego czy ekologicznego.

Dzięki dofinansowaniu z Unii Europejskiej jednostka wzbogaciła się w ostatnim czasie o dwa samochody gaśnicze, samochód operacyjny, łódź z przyczepą oraz sprzęt niezbędny do prowadzenia działań ratowniczo-gaśniczych m.in. kamerę termowizyjną, detektor nieszczelności gazowych, zestaw ratownictwa medycznego.

kom/ kfk/

Data publikacji 27.10.2014, 18:33