Na targach DKM w Dortmundzie Asia Plantation Capital prezentuje drewno agarowe spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju oraz niezwykle cenny olejek Oud

30.10.2014, 13:49aktualizacja: 30.10.2014, 13:49

SINGAPUR, 30 października 2014 r. /PRNewswire/ - Asia Plantation Capital, grupa niszowych spółek zajmująca się prawem własności w przemyśle leśnym oraz zarządzaniem plantacjami, po sukcesach odniesionych na targach Patrimonia we Francji oraz dwóch konferencjach Timberland Investment Conference w Londynie (poświęconych tematyce leśnej), weźmie udział w charakterze wystawcy w DKM, czyli czołowej niemieckiej imprezie targowej dla sektora finansów i ubezpieczeń, która odbędzie się w Westfalenhallen w Dortmundzie w dniach 28 - 30 października 2014 roku.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20141030/155460

Europejskie leśnictwo z punktu widzenia inwestycji tradycyjnie opiera się na kwestiach, takich jak: bezpieczeństwo, ochrona majątku i długoterminowe prognozy. W chłodniejszym klimacie zalesione grunty nierozerwalnie łączą się z inwestycjami. Drewno, a ostatnio także pozyskiwaną z niego biomasę, można składować na wykarczowanym terenie dopóki na rynek nie powróci koniunktura.

W przypadku ciepłolubnych gatunków, takich jak Aquilaria (Agar), które występują w klimacie tropikalnym, Asia Plantation Capital udało się odświeżyć wizerunek przemysłu leśnego, dzięki krótszym ramom czasowym (na niektórych plantacjach skróconym nawet do 7 lat), a także położeniu nacisku na zrównoważony rozwój i wysoką wartość w całym łańcuchu dostaw drewna do zastosowań specjalnych oraz jego produktów końcowych.

Z drewnem agarowym wiąże się tym samym możliwość uczestnictwa w projektach, które obejmują cały ten proces: od zasadzeń aż po destylację cennego olejku Oud ze ściętych drzew. Prognozowane zwroty nie wykazują powiązania ze standardowymi udziałami i akcjami, natomiast korzystna jest dla nich przyjęta przez Asia Plantation Capital strategia zalesiania własnych gruntów. Zwroty z inwestycji w drewno agarowe możliwe są dzięki zastosowaniu jednej z najcenniejszych obecnie kombinacji drzew i użytku końcowego.

Thomas Shibili - ekspert ds. plantacji agarowych i wysokowartościowych produktów pochodnych, takich jak olej OUD, wraz z resztą zespołu Asia Plantation Capital, udzielać będzie informacji na temat inwestycji typu "green" (ekologicznych) i zrównoważonego rozwoju upraw leśnych.

Asia Plantation Capital oferuje dostęp do odpowiedzialnych i zarządzanych w sposób zrównoważony form działalności na terenie Azji południowo-wschodniej. Uwzględniono gatunki, takie jak bambus, tek czy agar, w przypadku których zasadnicza strategia biznesowa opiera się na wypracowywaniu wartości dodanej i produktów końcowych wysokiej jakości. Rolnictwo leśne to kolejny strategiczny cel, który przyczynia się do rozwoju obszarów wiejskich, podnosząc lokalne standardy życia i tworząc nowe miejsca pracy.

Spojrzenie na leśnictwo z perspektywy zarządcy upraw oraz dogłębne doświadczenie pozwalają Asia Plantation Capital świadczyć usługi doradcze, a inwestorom z zagranicy oferować średnio- i długoterminowe możliwości realizacji zrównoważonych projektów z zakresu upraw.

Asia Plantation Capital: zrównoważone możliwości inwestycyjne na obecne czasy

Informacje dla wydawców:

Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt z:

Adrian Heng

Dyrektor Grupy ds. Marketingu

e-mail: adrian.heng@asiaplantationcapital.com

tel. (biuro): +65-6222-3386

tel. kom.: +65-9750-7440

Asia Plantation Capital

Kilka faktów:

• 600 mln USD - łączna wartość posiadanych i zarządzanych aktywów,
  • 53,5 mln USD - wysokość obrotów w ostatnim roku finansowym,
  • 100 mln USD - prognozowane obroty w bieżącym roku finansowym,
  • 2 000 000 - aktualna liczba drzew z gatunku Aquilaria na plantacjach agaru.

Asia Plantation Capital jest właścicielem i zarządcą różnorodnych form działalności z zakresu komercyjnych plantacji i rolnictwa w regionie Azji i Pacyfiku, a w ujęciu globalnym stanowi część Asia Plantation Group. Spółka specjalizuje się w wielokulturowych, zróżnicowanych projektach plantacyjnych opracowanych zgodnie z wymogami klientów z krajów, w których jest obecna. W swojej działalności APC szczególną uwagę przywiązuje do ścisłej współpracy oraz wsparcia dla społeczności lokalnych, zapewniając im pomoc zarówno o charakterze społecznym, jak i kulturowym, jak również realizując inwestycje, po to, by uchronić te społeczności przed skutkami wylesiania i nielegalnego karczowania, które w pewnych regionach Azji traktowano często jako ważne źródło dochodów. Grupa została oficjalnie założona w 2008 r., choć w sferze prywatnej działa już od roku 2002. Obecnie posiada plantacje i zarządza projektami rolnymi na czterech kontynentach, przy czym jej projekty operacyjne na różnych etapach prowadzone są w Tajlandii, Malezji, Chinach, Laosie, Indiach, Kambodży, na Sri Lance, w Mozambiku, Gambii, Ameryce Północnej i Europie.

Promocja korzystania z certyfikowanego drewna to najlepszy sposób, by zapobiec wylesianiu, chronić bioróżnorodność i walczyć z ubóstwem w tropikalnych rejonach lasów deszczowych. Dla sektora jachtowego, który nieustannie pracuje nad jak najdoskonalszymi rozwiązaniami i uczestniczy w wielu działaniach na rzecz ochrony przyrody, jest to także gwarancja, że przy produkcji jachtów nie stosuje się nielegalnie pozyskanego drewna.

Źródło: Asia Plantation Capital

Data publikacji 30.10.2014, 13:49