BBI DEVELOPMENT SA zawarcie przez emitenta umowy deweloperskiej dotyczącej projektu Złota 44

31.10.2014, 18:05aktualizacja: 31.10.2014, 18:05

Raport bieżący 42/2014

Zarząd BBI Development S.A. (dalej: "Emitent") w nawiązaniu do raportu 39/2014 z dnia 27 sierpnia br., informuje, iż w dniu 30 października 2014 roku Emitent zawarł ze Skyline Residences S.a.r.l - spółką prawa luksemburskiego (dalej : "Inwestor") oraz Spółką Złota 44 Sp. z o.o. ( dawniej: Orco Property Sp. z o.o., dalej : "Złota 44"), umowę developerską (Development Managementy Agreement, dalej "DMA"), dotyczącą warunków realizacji wysokościowego projektu mieszkaniowego przy ul. Złotej 44 w Warszawie.

Zawarta umowa developerska formalizuje warunki uczestnictwa Emitenta w istotnie zaawansowanym przedsięwzięciu deweloperskim przy ul. Złotej 44, a w szczególności określa zakres usług wykonywanych przez Emitenta w powyższym przedsięwzięciu, obejmujący kompleksowe zarządzanie i nadzór nad inwestycją, przeprowadzenie wyboru i nadzoru nad generalnym wykonawcą, pozyskanie finansowania zewnętrznego, sprzedaż apartamentów oraz komercjalizację powierzchni handlowych. Zgodnie z podpisaną umowa DMA, Emitent zostanie wynagrodzony za wykonanie powyższych usług w następujący sposób:

a) otrzyma premię deweloperską za realizację projektu, która będzie zamieniana na akcje wyemitowane przez Inwestora, z czym związany jest również odpowiadający udział Emitenta w zysku z przedsięwzięcia;

b) otrzyma wynagrodzenie pieniężne z projektu, w tym w szczególności za sprzedaż apartamentów i komercjalizację powierzchni;

Wartość wynagrodzenia określonego w punktach a) i b) powyżej jest zależna od wielu ekonomiczno - finansowych i komercyjnych aspektów przedsięwzięcia, w związku z czym na dzień dzisiejszy jest trudna do precyzyjnego określenia, jednak Emitent szacuje je na kwotę istotnie przekraczającą 10% jednostkowych kapitałów własnych ostatniego według bilansu na dzień 30 czerwca 2014 r., z tym zastrzeżeniem, że wartość wynagrodzenia Emitenta wraz z jego udziałem w zysku z projektu może ulec zwiększeniu w przypadku osiągnięcia lepszych od zakładanych wyników finansowych, jak również ulec obniżeniu, w szczególności w przypadku wydłużenia okresu realizacji projektu. Warunki zaangażowania Emitenta w opisany projekt developerski zostały szczegółowo opisane w raporcie 39/2014 z dnia 27 sierpnia br.

Informacja o zawarciu powyższej umowy została przez Zarząd Emitenta uznana za istotną, z uwagi na spodziewaną przez Emitenta wartość wynagrodzenia jaką BBI Development może potencjalne uzyskać z tytułu niniejszej umowy.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (t.j. Dz.U. 2013, poz. 1382) - "informacja poufna".

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra