KREZUS SA rezygnacja z funkcji prezesa zarządu

06.11.2014, 12:55aktualizacja: 06.11.2014, 12:55

Raport bieżący 14/2014

Zarząd Spółki Krezus S.A. z siedzibą w Toruniu ("Emitent") informuje, iż w dniu dzisiejszym pan Paweł Konzal złożył rezygnację ze stanowiska Prezesa Zarządu Krezus S.A. z dniem 28 listopada 2014r. Pan Paweł Konzal piastował stanowisko Prezesa Zarządu Krezus S.A. od 02.04.2013 r. Przeprowadził w tym okresie m.in. proces zmiany profilu spółki z funduszu inwestycyjnego skoncentrowanego na polskim rynku na firmę poszukiwawczo-wydobywczą aktywną na rynkach zagranicznych. W Republice Gwinei, gdzie umiejscowione są główne projekty (boksyty i złoto), Krezus S.A. został pierwszą spółką płacącą lokalne podatki w transparentny sposób przy współudziale społeczności lokalnych i władz regionalnych. Był to bardzo ważny okres dla Krezusa w Afryce. Zakończony został etap pozyskiwania koncesji i reprofilowania spółki. W rankingu najlepszych spółek giełdowych Krezus uplasował się w czołówce drugi rok z rzędu.

Paweł Konzal przechodzi do Chevron Corporation w Houston, USA, gdzie będzie członkiem zespołu odpowiedzialnego m.in. za strategię globalnego rozwoju firmy, wycenę oraz zarządzanie portfolio aktywów posiadanych przez spółkę, a także negocjacje przejęć i sprzedaży aktywów oraz spółek na całym świecie. Działania te dotyczyć będą także oceny ekonomicznej, analizy decyzji, rozwoju i podtrzymywania relacji z zewnętrznymi partnerami oraz wsparciem dla transakcji aż do ich zamknięcia.

Raport sporządzono na podstawie § 5 Ust. 1 pkt 22 oraz § 28 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 roku w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2014 r. poz. 133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra