REMAK SA podpisanie znaczącej umowy

07.11.2014, 12:03aktualizacja: 07.11.2014, 12:03

Raport bieżący 53/2014

W dniu 6 listopada 2014 roku REMAK S.A. wraz z 3 podmiotami Grupy ZARMEN podpisał z Bankiem Pekao S.A. umowę o wielocelowy limit kredytowy Umbrella z możliwością wykorzystania na kredyt w rachunku bieżącym, kredyty obrotowe oraz gwarancje i akredytywy na łączną kwotę 242.500,00 tys. zł z czego łączny limit na gwarancje bankowe ustalono do kwoty 160.000,00 tys. zł, a sublimity kredytowe na rzecz REMAK S.A. wynoszą:

- dla kredytu w rachunku bieżącym do kwoty 20.000,00 tys. zł,

- dla kredytu obrotowego do kwoty 30.000,00 tys. zł.

Zabezpieczeniem umowy ze strony REMAK S.A. są hipoteka umowna łączna wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej, zastaw rejestrowy na maszynach i urządzeniach wraz z cesją praw z polisy ubezpieczeniowej, cesje wierzytelności z kontraktów, weksel własny in blanco, pełnomocnictwo do rachunków bankowych, oświadczenie o poddaniu się egzekucji i oświadczenie o poddaniu się egzekucji wydania rzeczy.

Linie wielocelowe są objęte solidarną odpowiedzialnością podmiotów będących stroną umowy.

Umowa została zawarta na okres do 31 października 2015 roku.

Oprocentowanie linii wielocelowej jest zmienne i zależne od stawki WIBOR 1M powiększonej o marże Banku.

Warunki finansowe, na których podmioty będące stroną umowy będą korzystać z przyznanych limitów nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego rodzaju umów.

Wartość umowy przekracza 10% wartości przychodów ze sprzedaży za okres ostatnich czterech kwartałów obrotowych Emitenta.

W związku z zawarciem powyższej umowy o linię wielocelową:

- tracą moc umowy wraz z aneksami o odnawialną linie gwarancyjną do kwoty 6.000,00 tys. EUR (RB 51/2014) i o odnawialną linie gwarancyjną do kwoty 14.000,00 tys. zł (RB 52/2014),

- umowa kredytu w rachunku bieżącym z aneksami do kwoty 8.000,00 tys. zł (RB 49/2014) traci moc automatycznie po uruchomieniu nowej linii wielocelowej,

- umowa o kredyt zaliczka z aneksami do kwoty 8.000,00 tys. zł (RB 50/2014) automatycznie rozwiązuje się po jej spłacie z pierwszego uruchomienia nowej linii wielocelowej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra