Polityka i społeczeństwo

MSZ: więcej punktów składania wniosków o wizę na Białorusi (komunikat)

12.11.2014, 13:58aktualizacja: 12.11.2014, 13:58

- MSZ informuje:

24 października 2014 r. strona białoruska przekazała Ministerstwu Spraw Zagranicznych RP zasady działania Punktów Przyjmowania Wniosków Wizowych (PPWW), czyli tzw. outsourcingu wizowego. Będą one mogły być otwierane na terytorium Republiki Białorusi zgodnie z zapisami art. 43 Wspólnotowego Kodeksu Wizowego Schengen.

Mamy nadzieję, że sprawne rozstrzygnięcie procedury przetargowej wyłaniającej usługodawcę zewnętrznego zapewni najwyższą jakość obsługi wizowej realizowanej na rzecz polskich urzędów konsularnych na terytorium Republiki Białoruś.

Zainteresowane podmioty będą musiały spełnić określone warunki strony białoruskiej:

- PPWW jest osobą prawną Republiki Białorusi, której państwo zagraniczne reprezentowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych (lub inną analogiczną instytucję) udzieliło prawa przyjęcia i wstępnego opracowania wniosków wizowych i innych dokumentów (na przykład, zezwoleń na przekroczenie granicy w ramach małego ruchu granicznego);

- Przestrzega w swojej działalności zasad obrotu waluty obcej, zasad świadczenia usług;

- Zapewnia przy opracowaniu dokumentów ochronę danych osobowych wnioskodawców zgodnie z ustawodawstwem Republiki Białorusi;

- Działa samodzielnie, nie korzystając z pomocy innych firm pośredniczych i organizacji podwykonawczych;

- Stosuje zapis na wizytę za pośrednictwem globalnej sieci komputerowej Internet, jak również przez call center;

- Ustala opłatę serwisową wynoszącą nie więcej niż 50% opłaty wizowej (z uwzględnieniem podatku VAT).

Polskie urzędy konsularne akredytowane na terytorium Republiki Białorusi zachowają możliwość przyjmowania wniosków wizowych bezpośrednio w swoich siedzibach, a okres oczekiwania na rozpatrzenie wniosków nie ulegnie zmianie.

kom/ ksi/

Data publikacji 12.11.2014, 13:58