HYGIENIKA SA zawarcie umowy pożyczki ze spółką zależną

13.11.2014, 20:43aktualizacja: 13.11.2014, 20:43

Raport bieżący 102/2014

Zarząd Hygienika S.A. z siedzibą w Lublińcu (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 12 listopada 2014 roku Emitent zawarł ze spółką zależną Poopeys Deutschland GmbH z siedzibą w Kiefernweg 2, 38446 Wolfsburg (dalej: Poopeys, która obecnie jest w trakcie rejestracji zmiany nazwy firmy i swojej siedziby o czym Emitent informował raportem bieżącym nr 91/2014 ), umowę, przedmiotem, której jest udzielnie przez Emitenta tej Spółce pożyczki w wysokości 850.000,00 euro (słownie: osiemset pięćdziesiąt tysięcy euro).

Poopeys jest zobowiązany do zwrotu otrzymanej pożyczki wraz z należnymi odsetkami do dnia 31 grudnia 2015 roku. Kwota pożyczki wraz z należnymi odsetkami może być zwrócona wcześniej. Oprocentowanie pożyczki wynosi 7% w skali roku. Strony nie ustaliły żadnego zabezpieczenia spłaty pożyczki.

Pozostałe warunki umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych w tego typu umowach. Środki finansowe pozyskane z pożyczki przeznaczone zostaną na cele związane z działalnością gospodarczą Poopeys.

Umowa pożyczki została uznana za umowę o znaczącej wartości, gdyż strony w okresie ostatnich 12 miesięcy zawarły już wcześniej umowę pożyczki w kwocie 1.070.000,00 euro (słownie: jeden milion siedemdziesiąt tysięcy euro), której oprocentowanie wynosi 8% w skali roku i która zostanie zwrócona Emitentowi wraz z należnymi odsetkami do dnia 31 grudnia 2014 roku. Łączna wartość obu tych umów pożyczek zawartych przez Emitenta z Poopeys wynosi 1.920.000 euro (słownie: jeden milion dziewięćset dwadzieścia tysięcy euro) i przekracza 10% wartości kapitałów własnych Hygienika S.A.

Podstawę prawną przekazania niniejszego raportu stanowi § 5 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (tekst jednolity Dz.U. z 2014 r. poz. 133).

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi mra